Politolog: Obama întoarce Cuba în sfera intereselor externe ale SUA

© Sputnik / Sergej Gunejev / Accesați arhiva multimediaUSA:s president Barack Obama
USA:s president Barack Obama - Sputnik Moldova
Abonare
Normalizarea relațiilor americano-cubaneze are ca scop demonstrarea succeselor strategiei panamericane a lui Barack Obama, care a fost o lozincă preelectorală a sa, consideră Alexei Fenenko.

CHIȘINĂU, 21 mar — Sputnik. Vizita președintelui SUA, Barack Obama, în Cuba are menirea să demonstreze că după o blocadă de jumătate de secol, statul insular se va afla din nou în sfera intereselor politicii externe a SUA. De această părere este profesorul asociat al Facultății de Politică Mondială a Universității de Stat din Moscova, Alexei Fenenko.

„Washingtonul are dorința, sub forma unei „puteri slabe" să se implanteze în Cuba și să realizeze acolo o nouă revoluție colorată. Să demonstreze că și Cuba se aliniază sferei de influență a politicii americane", a spus Fenenko, răspunzând la întrebările agenției RIA Novosti.

Застава Кубе - Sputnik Moldova
După 54 de ani, Cuba a numit un nou ambasador în Statele Unite

Potrivit analistului, un alt factor important este tendința lui Obama de a arăta că încercarea lui de a relua strategia panamericană „totuși a avut succes". „Eu înțeleg că actualul președinte al SUA au acces la putere cu lozinca reîntoarcerii panamericanismului. El nu a avut înregistrat mari realizări în această strategie, dar acum vrea să demonstreze că totuși sunt anumite succese", se arată convins Fenenko.

„Și întrucât nu s-a reușit reluarea activității Organizației Statelor Americane, ei încearcă să arate măcar că SUA au reușit să normalizeze relațiile în direcția Cubei", consideră interlocutorul agenției.

Președintele SUA a întreprins duminică o vizită în Cuba, iar șederea lui acolo s-a prelungit până marți. Deplasarea lui Obama în Cuba a fost posibilă după cursul de normalizare a relațiilor anunțat de SUA și Cuba în luna decembrie 2014 și restabilirea relațiilor diplomatice, întrerupte cu peste 50 de ani în urmă, după revoluția de pe Insula Libertății.

Președintele SUA intenționează să desfășoare negocieri cu șeful statului cubanez, Raul Castro, se va întâlni cu întreprinzătorii și reprezentanții societății civile a țării, dar va avea și o adresare televizată către locuitorii Cubei. Președintele SUA nu se va întâlni cu liderul revoluției cubaneze, Fidel Castro, a anunțat anterior Casa Albă.

Fluxul de știri
0