Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CCM a băgat frica în Dumitru Diacov

© youtubeDumitru Diacov
Dumitru Diacov - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul democrat Dumitru Diacov susţine că după decizia Curţii Constituţionale, care anulează reforma constituţională din 2000, ar fi necesară fie o nouă Constituţie, fie clarificarea limitelor competenţelor CCM. Însă Diacov are temerea că acum CCM ar putea să facă tot ce doreşte, indiferent ce va decide puterea legislativă.

CHIŞINĂU, 18 mar – Sputnik. Preşedintele de onoare al PDM, deputatul Dumitru Diacov, susţine că Republica Moldova şi Parlamentul ţării au ajuns într-o situaţie delicată după decizia din 4 martie a Curţii Constituţionale.

Totodată, Diacov a opinat la şedinţa plenară de vineri a Parlamentului, cu referire la decizia CCM, că nu există un mecanism prin care Legislativul s-ar putea opune Curţii Constituţionale.

„Este o decizie politică, nu una juridică. Se fac şi multe speculaţii. Dar nu putem stimula haosul. Trebuie să ne conformăm, chiar dacă e o decizie foarte controversată”, a declarat democratul.

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Decis: următorul preşedinte va fi ales de către popor

Referindu-se la propunerea socialiştilor de a fi solicitată o expertiză a Comisiei de la Veneţia, Diacov a afirmat că asta ar fi fost necesar până la adoptarea de către CCM a deciziei din 4 martie curent, prin care o parte a reformei constituţionale din 5 iulie 2000 a fost declarată nulă.

„Acum fie că elaborăm o nouă constituţie, fie revizuim articolul 135 din Constituţia Republicii Moldova, ca să stabilim exact ce poate să facă Curtea Constituţională”, a menţionat Diacov.

„Dar mă tem că noi o să votăm, iar Curtea Constituţională o să ne trimită iarăşi la plimbare”, a conchis deputatul democrat.

Şi alţi deputaţi au făcut comentarii critice referitoare la decizia Curţii Constituţionale. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că ar fi fost mai corect să se voteze în Parlament revenirea la alegerea directă a Preşedintelui, astfel ca să existe o decizie legitimă, conformă procedurilor şi asupra căreia nu ar plana nicio suspiciune.

La rândul său, deputatul comunist, Oleg Reidman, a declarat că „este vorba despre o decizie adoptată de o manieră huliganică”.

Comuniştii au cerut audieri parlamentare pe marginea acestei situaţii, la care să participe şi judecătorii Curţii Constituţionale.

Parlamentul a decis să constituie un grup de lucru, în care au fost delegaţi deputaţi din partea fracţiunilor şi grupurilor parlamentare, care va examina această problemă şi va prezenta concluziile sale întregii adunări legislative.

Fluxul de știri
0