Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cursul leului moldovenesc pentru sâmbătă și duminică

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Fluctuațiile valutei naționale continuă să provoace mirare. Într-o singură zi, aceasta s-a depreciat față de euro cu 47 de bani.

CHIȘINĂU, 18 mar — Sputnik. Cursul oficial al leului față de dolar, stabilit de Banca Națională a Moldovei pentru vineri, 18 martie, și zilele de odihnă, rămâne practic neschimbat. În acelaşi timp, valuta națională va ceda față de euro tocmai 47 de bani şi va ajunge la valoarea de 22,48 de lei.

Căderea bruscă a fost precedată de încercări vagi pe care le-a făcut leul în această săptămână, în speranța că va câștiga poziții față de euro.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
În două-trei luni, cu leul moldovenesc ar putea să se întâmple ceva

Anul în curs a fost început de leul moldovenesc cu un trend negativ față de dolar și euro. La 1 ianuarie, valuta americană se situa la nivelul de 19,65 lei, iar cea europeană — la 21,47 lei. După care au început fluctuațiile leului. Această dinamică a continuat timp de două luni. Leul a început luna martie cu o revanșă. Apoi, valuta națională a început brusc să bată în retragere față de euro.

Anterior, Ministerul Economiei a prognozat că în 2016 indicatorul mediu al cursului de schimb se va menține la valoarea de 21 de lei pentru un dolar, iar la sfârșitul anului dolarul va costa 20,8 lei.

La începutul anului 2015, dolarul american costa 15,61 lei, iar euro — 18,99 lei. Cursul record a fost înregistrat la 18 februarie 2015, când dolarul a costat 20,99 lei, iar euro — 24,01 lei.

Fluxul de știri
0