Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Doi medici din capitală, condamnaţi pentru malpraxis, vor plăti doar o amendă

© Sputnik / Евгений ПанасенкоСкорая помощь
Скорая помощь - Sputnik Moldova
Abonare
Neglijenţa a doi medici, unul de familie şi altul de la Urgenţă, au curmat viaţa unei tinere de 21 de ani.

CHIŞINĂU, 17 mar — Sputnik. Potrivit Procuraturii, cazul a avut loc la Chişinău, pe 26 februarie 2009. O tânără a chemat ambulanţa la domiciliu pe motiv că se simţea rău. Deplasându-se dimineaţa la chemare, medicul de la Urgentă a efectuat un examen medical superficial al bolnavei. Acesta a stabilit un diagnostic greşit de „infecţie respiratorie virotică acută, reacţie alergică medicamentoasă", prescriindu-i un tratament incorect.

Spital - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministrul Sănătăţii a exmatriculat un student rezident de la Medicină

Spre seară, starea fetei s-a agravat, aceasta chemând la domiciliu medicul de familie. Şi medicul din cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.11 din Chişinău a investigat superficial bolnava şi, bazându-se pe diagnosticul stabilit anterior de medicul de la Urgenţă, nu a identificat corect maladia de care suferea pacienta. Astfel, în dimineaţa zilei următoare a fost constatat decesul pacientei, în vârstă de 21 de ani.

Pentru stabilirea cauzei exacte a decesului pacientei, procurorii de la Procuratura sectorului Râşcani al capitalei au dispus efectuarea a trei expertize, inclusiv a celei medico-legale, iar aceasta a durat mai bine de 4 ani.

„Rezultatele expertizelor au concluzionat că decesul pacientei a survenit ca urmare a şocului toxico-infecţios complicat, cauzat de un proces inflamator purulent (furuncul) din regiunea obrazului stâng, iar victima necesita în mod obligatoriu spitalizare pentru investigaţii de laborator şi tratament staţionar. Astfel, în rezultatul diagnosticării incorecte la etapa de acordare a asistenţei medicale a tinerei, medicii au evaluat eronat starea acesteia de sănătate, au stabilit un tratament neadecvat, ceea ce a condus la decesul bolnavei", se precizează în comunicatul Procuraturii Generale.

Recent, judecătoria sectorului Râşcani al capitalei a recunoscut inculpatele în vârstă de 44 şi respectiv 57 de ani vinovate de cele incriminate de procurori şi condamnate la câte un an de închisoare. Însă, în legătură cu expirarea termenului de prescripţie, acestea au fost eliberate de răspundere penală, cu încetarea procesului penal. Cu toate acestea, la demersul procurorilor, instanţa a dispus încasarea din contul inculpatelor în folosul succesorului părţii vătămate a câte 100 mii lei fiecare drept prejudiciu moral, cauzat prin infracţiune.

Fluxul de știri
0