Pretendenții la Casa Albă, „destul de mediocri” la capitolul elocvenţă

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaАмериканский миллиардер, телеведущий Дональд Трамп (в центре)
Американский миллиардер, телеведущий Дональд Трамп (в центре) - Sputnik Moldova
Abonare
În ceea ce privește nivelul culturii oratorice, participanții la cursa preelectorală pot fi comparați, în cel mai bun caz, cu elevi de clasa a X-a ai școlii de cultură generală, iar în cel mai rău caz, cu elevi de clasa a VII-a.

CHIȘINĂU, 17 mar — Sputnik. Vocabularul și cunoştinţele de gramatică ale celor ce candidează la postul de președinte al SUA, țin de nivelul unui elev al școlii de cultură generală și nicidecum de cel al unui potențial șef de stat. Acesta este rezultatul studiului expres efectuat de către cercetătorii Institutului de Tehnologii Lingvistice al Universității Carnegie-Mellon.

Cel mai prost indice a fost înregistrat de candidatul-lider din partea republicanilor, miliardarul Donald Trump. Vocabularul acestuia și construcțiile gramaticale au fost apreciate ca fiind la nivelul clasei a șaptea.

Американский миллиардер, телеведущий Дональд Трамп (в центре) - Sputnik Moldova
Trump este convins că câștigă lupta cu Clinton încă înainte de a o începe

Liderul acestui rating a devenit Bernie Sanders, ale cărui luări de cuvânt se ridică la nivelul unui elev de clasa a zecea dintr-o școală americană obișnuită.

Pe locul doi s-a clasat Marco Rubio care a anunțat în ajun că se retrage din cursă. Apropo, limbajul său, practic, este același ca şi al actualului președinte — al „elevului de clasa a zecea", Barack Obama.

Hillary Clinton, liderul democraților, l-a întrecut pe soțul său, ex-președintele Bill Clinton, în privința bagajului de cuvinte, în schimb a pierdut la capitolul elocvență.

Totodată, lingviștii au menționat că discursurile candidaților s-au simplificat pe parcursul campaniei electorale.

Oamenii de știință au analizat, de asemenea, cuvântările președinților precedenți. Studiul a demonstrat că cel mai rău rezultat a fost înregistrat de  George H. W. Bush care vorbea ca un elev de clasa a V-a, iar cel mai bine vorbea Abraham Lincoln, considerat ca fiind de nivelul clasei a XI-a.

Totuși, lingviștii recunosc că studiul conține o doză de subiectivism, deoarece au fost analizate stenogramele cuvântărilor, iar limba vorbită este considerabil mai simplă, mai puțin structurată și constă din discursuri mai scurte decât un text scris.

Fluxul de știri
0