Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Moldova nu este punctul de destinație al tablourilor furate

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaГорода Мира. Верона
Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Agenției pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, la solicitarea AȘ Sputnik Moldova, a vorbit despre regulile de transportare a operelor de artă, despre ce putea să se întâmple cu tablourile furate din muzeul din Verona și dacă este posibil ca acestea să fie destinate pentru colecționarii moldoveni.

CHIȘINĂU, 16 mar — Sputnik. Directorul Agenției pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii, consilierul municipal Ion Ștefăniță, a declarat în discuția cu jurnalistul Sputnik Moldova că Moldova nu putea fi punctul de destinație al celor 17 tablouri furate din muzeul Castelvecchio din Verona.

Este imposibil ca tablourile furate să fie trecute legal peste frontieră

Potrivit presei italiene, infractorii cu măști pe față au pătruns pe data de 18 noiembrie 2015 în clădirea muzeului, l-au legat pe custode și au sustras operele de artă. Pentru toate acestea nu au avut nevoie decât de vre-o 10 minute. După care s-au făcut nevăzuți plecând cu automobilul agentului de pază. Câteva zile mai târziu, automobilul respectiv a fost descoperit în orașul Brescia din nordul Italiei. Pe parcursul cercetărilor au fost arestați zece cetățeni moldoveni și trei italieni. Ancheta presupune că pânzele sunt ascunse pe teritoriul Moldovei.

„Vameșii verifică obiectele de anticariat. Ele trebuie neapărat să fie declarate. Dacă este vorba de colecție personală, se cere un certificat de confirmare. Tablourile care sunt expuse în muzee sunt incluse în mod obligatoriu în registre. Nimeni nu are dreptul să scoată ilegal astfel de lucrări. Autorizația în asemenea cazuri este eliberată de Ministerul Culturii.  Ele pot fi transportate peste graniță doar în baza unei autorizații în scris și pe o perioadă scurtă. De exemplu, pentru participarea la o expoziție", a spus Șefăniță.

Potrivit acestuia, în Moldova există Legea 182 din 25 octombrie 2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil. Specialistul afirmă că în lege este prevăzut clar ce și cum poate fi exportat. Totodată, Ștefăniță consideră că, chiar dacă tablourile furate au nimerit pe teritoriul Moldovei, acest lucru a fost posibil doar prin contrabandă.

Tablourile nu erau transportate în Moldova

Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldovenii au gust - au furat în Italia tablouri de Rubens şi Tintoretto

Printre operele furate se numără picturi semnate de Tintoretto, Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini.

Ștefăniță este sigur că astfel de tablouri nu aveau ca punct de destinație Moldova, ci tranzitau teritoriul nostru în drum spre o altă țară.

„De obicei, se întâmplă invers: de la noi sunt scoase pe piața neagră rarități arheologice. Nu cred că noi avem colecționari din cei care să fi putut procura pe piața neagră asemenea capodopere", a menționat Ștefăniță.

Totodată, el a spus că deține informații despre modul în care contrabandiștii scot din Moldova astfel de obiecte de anticariat și arheologie.

„Ei pleacă în Germania, în Franța și chiar în America. Acestea sunt datele Interpolului din Lion. Am fost informat la Biroul Național al Interpolului precum că există o astfel de schemă și care funcționează. Din ea fac parte cetățeni ai Rusiei, Moldovei și Germaniei. Astfel, foarte multe obiecte sunt duse prin contrabandă în Occident", a specificat Specialistul.

Ultimul caz similar a avut loc în Moldova la sfârșitul lunii ianuarie 2014, când grănicerii de la punctul de trecere Cahul — Oancea au descoperit 700 de monede de pe timpurile Greciei Antice, Imperiului Roman, Bizantin și Iudeii. Pachetul fusese transmis din Turcia și era transportat fără însoțitor. În prezent această colecție se află la Muzeul Național. Afară de aceasta, în 2006, în Aeroportul din Amsterdam, a fost confiscată o altă colecție care își „ținea calea" din Moldova.

„Atunci a fost reținută o persoană cu pașaport diplomatic. Colecția a fost confiscată și returnată Muzeului Național de Istorie", a adăugat Ștefăniță.

Pânzele ar putea fi afectate

Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Detalii despre moldovenii care au participat la furtul din muzeul italian

Potrivit mass-media italiene, valoarea tablourilor furate se ridică la 20 milioane de euro. Directorul Agenției pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor  consideră că este posibil ca aceste capodopere să fi avut de suferit după ce au fot furate, deoarece există un șir de reguli care trebuie respectate în timpul transportării. Doar toată lumea știe că asupra picturilor vechi influențează temperatura, umiditatea și lumina.

În Franța, de exemplu, există metode aparte de împachetare și transportare a tablourilor, în camioane speciale, însoțite de pază.

Anterior, șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție al MAI al RM, Gheorghe Cavcalic, a comunicat pentru Sputnik că pe data de 15 martie în Moldova au fost reținuți opt participanți la acest furt. Cavcaliuc a refuzat să ofere mai multe detalii, menționând că intenționează să prezinte joi o informație completă în formă de comunicat de presă sau în cadrul unui briefing.

Fluxul de știri
0