Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Conflict mare în PLDM

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Молдовы
Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Partidul Liberal Democrat din Moldova a amânat convocarea congresului extraordinar unde urma să fie aleasă o nouă conducere a partidului.

CHIŞINĂU, 16 mar – Sputnik. Biroul permanent central al PLDM a decis să amâne Congresul al VII-lea Extraordinar al partidului, la care trebuia să fie decis viitorul partidului şi aleasă o nouă conducere a formaţiunii. Congresul urma să se întrunească la 20 martie. Biroul PLDM a hotărât să-l transfere pentru 27 martie, dar nu este sigur că este ultima decizie.

Potrivit informaţiilor Sputnik, motivul principal care a făcut ca PLDM să-şi amâne congresul sunt disputele cu privire la cine trebuie să ocupe funcţia de preşedinte al formaţiunii. Corespondentul Sputnik a încercat să ia legătura telefonică cu deputaţii PLDM Tudor Deliu şi Iurie Ţap pentru a afla mai multe detalii. Parlamentarii nu au răspuns la apelurile noastre telefonice.

Nu este clar nici dacă lucrările congresului se vor desfăşura după uşile închise sau în sală va avea acces şi presa. 

PLDM sediu ЛДПМ офис - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Patru candidaţi la şefia PLDM, printre ei nu este şi Filat

Iurie Ţap a declarat anterior pentru Sputnik că Consiliul Politic Naţional al PLDM a împuternicit Biroul Permanent Central al formaţiunii să modifice, în cazul în care apar anumite circumstanţe, data desfăşurării Congresului PLDM.

Potrivit informaţiilor pe care le deţine Sputnik din surse demne de încredere, la funcţia de preşedinte al PLDM vor candida Valeriu Streleţ, Chiril Lucinschi şi Liliana Palihovici. Un al patrulea candidat este omul de afaceri Ion Sturza, care a fost înaintat la începutul acestui an de liberal-democraţi la funcţia de premier.

PLDM trece acum prin momente destul de dificile. Criza din interiorul partidului s-a accentuat după ce liderul acestei formaţiuni, Vladimir Filat, a fost învinuit de procurori de corupere pasivă şi trafic de influenţă în dosarul fraudelor bancare. Filat se află în arest preventiv din 15 octombrie 2015.

Din această dată, din partid începe să plece mai mulţi membri, printre care deputaţi, primari şi consilieri.

Majoritatea liberal-democraţilor au aşteaptat cererea de demisie a lui Vladimir Filat din funcţia de preşedinte al PLDM şi suspendarea din calitatea de membru al formaţiunii. Până la această etapă, Vladimir Filat, care este învinuit în dosarul fraudelor bancare, nu şi-a prezentat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al PLDM, dar nici cererea de  suspendare a calităţii de membru al PLDM.

Congresul al VI-lea al Partidului Liberal Democrat din Moldova a avut loc la 8 decembrie 2013. Congresul s-a desfăşurat cu genericul „Înainte, nu înapoi”.

Fluxul de știri
0