Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon crede că stânga poate cuceri mai uşor Președinţia decât Primăria

© Sputnik / Miroslav RotariDodon
Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele PSRM, Igor Dodon, și-a exprimat convingerea că rezultatele alegerilor prezidențiale care, posibil, vor avea loc la toamnă, vor fi diferite de cele înregistrate la alegerea primarului general al capitalei în 2011 și 2015, deoarece preferințele electoratului din capitală diferă de cele ale restului cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 16 mar — Sputnik. Liderul socialiștilor moldoveni nu se teme de repetarea rezultatelor ultimelor două curse electorale pentru postul de primar general al municipiului Chișinău, când în turul doi candidatul din partea opoziției de centru-stânga a pierdut în fața reprezentantului Partidului Liberal de dreapta.

În turul doi al alegerilor locale din 2011, candidatul din partea PSRM, Igor Dodon, a cedat în fața actualului primar general, liberalul Dorin Chirtoacă. Pentru Dodon au votat atunci 49,4% dintre chișinăuienii care s-au prezentat la urne, iar candidatura lui Chirtoacă a fost susținută de 50,6% dintre alegători.

Situația s-a repetat și la alegerile locale din 2015, când reprezentanta PSRM, Zinaida Greceanâi, a pierdut în fața lui Dorin Chirtoacă, acumulând în turul doi 46,46% din voturi față de 53,54% ale candidatului liberal.

„Ceea ce se referă la municipiul Chișinău nu este caracteristic pentru Moldova. Noi facem calcule. Preferințele electoratului la nivel de țară și la nivel de Chișinău sunt diferite. La nivel de țară, electoratul proeuroasiatic, adică cei care văd viitorul Moldovei în parteneriatul strategic cu Rusia, constituie circa 55 — 60%, iar la nivel de capitală aceștia reprezintă 45 — 48%", a declarat reprezentantul opoziţiei.

Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Politică
În ce condiţii ar candida Dodon la funcţia de preşedinte

Igor Dodon a amintit că atât în 2011, cât și în 2015, candidații din partea partidelor de stânga au câștigat în raza orașului, însă tabloul general a fost afectat de suburbii care i-au tras în jos pe cei de stânga. În afară de aceasta, Dodon nu-și recunoaște înfrângerea pe care suferit-o în 2011, considerând că rezultatele alegerilor au fost falsificate.

În acest context, interlocutorul consideră că este necesar de asigurat transparența scrutinului și veridicitatea rezultatelor acestuia prin înlocuirea actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale și a altor structuri care au tangență cu alegerile. Potrivit lui Dodon, în asemenea caz candidatul opoziției de centru-stânga are mari șanse să câștige alegerile.

„La nivel de țară, specificul situației și preferințele electoratului se deosebesc față de cele ale Chișinăului. Candidatul de centru-stânga are șanse să învingă în primul sau în al doilea tur. Dacă ne vom uni în jurul unui candidat puternic, acesta ar putea câștiga chiar și în turul întâi. În cazul în care se va duce lupta pe frontul stâng, va urma turul doi. Dar și în turul doi candidatul de centru-stânga are foarte mari șanse să câștige", a încheiat Igor Dodon.

Curtea Constituțională (CC) a RM a decis la 4 martie că președintele ţării va fi ales de către întregul popor. Astfel, instanța a anulat modificările operate la Constituția RM pe 5 iulie 2000.

Printre partidele de centru-stânga care intenționează să-și înainteze candidatul la prezidențiale este și „Partidul nostru" condus de Renato Usatîi.

Decizia socialiștilor cu privire la acțiunile lor ulterioare, în cazul anunţării datei alegerilor prezidențiale, va fi adoptată vineri, 18 martie, la ședința lărgită a consiliului republican al partidului.

Fluxul de știri
0