Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Timofti, patru ani în fotoliul de preşedinte al ţării

© Sputnik / Ruslan Schalapuda / Accesați arhiva multimediaВыборы президента Молдавии
Выборы президента Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi se împlinesc patru ani de când Parlamentul l-a ales, cu 62 de voturi, pe Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al ţării.

CHIŞINĂU, 16 mar – Sputnik. Astăzi, 16 martie, se împlinesc patru ani de la alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al ţării de către Parlament.

La 16 martie 2012, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti, este ales cu votul a 62 de deputaţi în funcţia de şef al statului. Pentru Timofti au votat 58 de deputaţi din AIE-2, trei deputaţi din grupul socialistului Igor Dodon şi neafiliatul Mihai Godea. 

Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Politică
Timofti „scăpat de sub control” sau coşmarul jocului de-a statul

La 23 martie 2012, Timofti a depus jurământul în faţa Parlamentului. Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, mandatul preşedintelui ţării durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

Timofti a fost ales în funcţia de preşedinte după o profundă criză politică. Parlamentul nu a putut alege şeful statului mai bine de 2 ani şi jumătate. Conform Legii Supreme, şeful statului este ales cu votul a minimum 61 de deputaţi. Așa cum Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) totaliza doar 58 de mandate, iar pentru alegerea președintelui era nevoie de 61 voturi, noul partid PSRM, cu cei trei membri parlamentari ieşiţi din PCRM, puteau juca un rol decisiv în soarta țării.

Președintele PSRM, Igor Dodon, a acceptat să participe la alegerea șefului statului cu condiția ca respectivul candidat să nu reprezinte interesele niciunui partid din Parlament.

Timofti a devenit preşedinte al ţării la vârsta de 64 de ani, după o carieră de peste 30 de ani în sistemul judecătoresc din ţară.

Fluxul de știri
0