Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tănase, despre "perversiunile" constituţionale din 2000

© SputnikAlexandru Tănase, Александру Тэнасе
Alexandru Tănase, Александру Тэнасе - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia lui Alexandru Tănase, modificările operate la 5 iulie 2000 în Constituţie au produs "efecte perverse".

CHIŞINĂU, 14 mar – Sputnik. Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova (CCM), Alexandru Tănase, într-un interviu acordat agenţiei de presă IPN, a numit drept „perverse” efectele revizuirii Constituţiei la 5 iulie 2000.

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
De ce uneori 51 ar putea fi mai mult decât 61, sau ce va decide CCM

Preşedintele CCM a ţinut să sublinieze încă odată faptul că avizele Curţii, inclusiv cele referitoare la proiectele de revizuire a Constituţiei, sunt obligatrii pentru Parlament. Mai mult, Parlamentul poate să voteze doar acele proiecte de modificare şi completare a Constituţiei, ce sunt avizate pozitiv de CCM.

Comentând modificările operate de Parlament în textul Constituţiei la 5 iulie 2000, Alexandru Tănase a declarat că acestea au produse efecte perverse.

Potrivit lui Tănase, „primul efect pervers al cotei de 3/5 a fost substituirea voinţei populare cu voinţa ocultă a unor cercuri de interese şi grupuri politice”. Cel de al doilea efect al acelor modificări, declarat pervers de Alexandru Tănase, a fost „denaturarea totală a procesului politic, astfel încât deciziile de numire a şefului statului constituiau nu o alegere a unui lider al statului, ci mai degrabă un vot din obligaţie pentru a nu pierde beneficiile mandatului de deputat în cazul dizolvării Parlamentului”.

În opinia lui Tănase, modificările din 5 iulie 2000 au generat un mecanism de alegere a şefului statului „prin constrângere”.

Magistratul a făcut referire şi la stenograma şedinţei plenare a Parlamentului din ziua când au fost votate modificările cu pricina, opinând că prin modificările făcute atunci a fost urmărită crearea posibilităţii ca adunarea legislativă să fie dizolvată la infinit, până când se va reuşi avansarea în fotoliul prezidenţial a candidatului convenabil.

Fluxul de știri
0