Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul vrea să protejeze fondurile externe de hoţi

© Sputnik / Mihail KutuzovLa crisi del settore energetico aumenta il rischio di conseguenze sistemiche sulla finanza globale.
La crisi del settore energetico aumenta il rischio di conseguenze sistemiche sulla finanza globale. - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernanţii declară toleranţă zero fraudelor şi vrea să înăsprească pedepselor pentru furtul mijloacelor din fondurile externe.

CHIŞINĂU, 13 mar — Sputnik. Executivul a aprobat modificarea şi completarea unor prevederi ale Codului penal în domeniul politicilor anticorupție, care stabilesc sancţiuni penale pentru utilizarea contrar destinaţiei, obţinerea frauduloasă sau delapidarea mijloacelor din fondurile externe, acordate Republicii Moldova pentru implementarea programelor și proiectelor socio-economice, a informat serviciul de presă al Guvernului.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon l-a avertizat pe Tapiola: UE să nu finanţeze mimarea reformelor

Înăsprirea pedepselor se referă la utilizarea contrar destinației a mijloacelor din credite, donații, granturi, împrumuturi şi alte tipuri de asistenţă financiară acordată Republicii Moldova.

Noile modificări prevăd detenție de la 2 până la 15 ani și privarea de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 8 ani, precum şi amendă de la 3000 până la 9000 unități convenționale. Actualmente, acest tip de fraude se pedepsesc cu amendă, care variază între 1000 și 6000 unități convenționale sau cu detenție de la 2 până la 3 ani și privarea de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

„Mesajul nostru trebuie să fie unul foarte clar — în Moldova, manifestăm toleranță zero pentru fraude, inclusiv pentru fraudarea fondurilor europene. Cu toții știm în ce situație ne-am pomenit acum, când trebuie să recăpătăm încrederea partenerilor externi. De aceea, și acțiunile noastre trebuie să fie foarte dure în acest sens", a declarat prim-ministrul Pavel Filip în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri.

La etapa actuală, Republica Moldova are contractate angajamente în valoare de circa 4,5 miliarde de euro, dintre care debursate sunt deja 2,5 miliarde euro, în cadrul implementării a peste 1800 de proiecte la nivel național.

Fluxul de știri
0