Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Surprize de la Guvern. Impozite noi şi taxe mai mari

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetului de miniştri a aprobat sâmbătă proiectul Legii politicii fiscale, vamale și bugetare pentru anul 2016. Acesta prevede între altele majorarea preţului vinietei şi introducerea impozitului pentru avere.

CHIŞINĂU, 13 mar — Sputnik. Guvernul a operat un şir de modificarea şi completări la unele acte legislative — pentru realizarea politicii fiscale, vamale și bugetare pentru anul 2016, menite să aducă noi acumulări la buget. Printre acestea se numără introducerea impozitului pe avere și ajustarea cotelor accizelor la unele categorii de mărfuri la rata inflației, printre care impozitul funciar și taxa pentru folosirea drumurilor (vinieta), a cărei încasare va fi în competenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Astfel, potrivit proiectului de lege care urmează să fie dezbătut şi aprobat de Parlament, persoanele fizice din Moldova care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, vor plăti anual un impozit suplimentar în bugetul de stat.

„Persoanele fizice care deţin imobile scumpe vor achita o taxă suplimentară, taxă pe avere, în valoare de 0,8 la sută din valoarea cadastrală a imobilului. Plata va fi achitată anual, conform situaţiei din 1 noiembrie" a precizat acum câteva zile ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova se introduce un impozit suplimentar

O altă noutate ţine de majorarea taxei de utilizare a drumului şi îi va bate la buzunar pe proprietarii de automobile înregistrate în afara ţării. Astfel, dacă deputaţii vor accepta modificările legislative propuse de Guvern, vinieta se va scumpi, însă doar pentru automobilele care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de o lună. În cazul acestora, taxa va fi de un euro pentru fiecare zi de aflare pe teritoriul ţării.

În cazul unor perioade de până la o lună, preţul vinietei nu se va schimba şi va fi de patru euro pentru şapte zile şi de opt euro pentru cincisprezece zile.

„Proiectul de lege conţine măsuri care pornesc, în fond, de la prevederile Programului de activitate a Guvernului, Strategiei Naţionale „Moldova 2020", Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, altor programe şi strategii naţionale", a precizat Executivul.

Politica fiscală, vamală și bugetară pentru anul 2016 urmează să fie discutată şi adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0