CHIŞINĂU, 11 mar – Sputnik. Încrederea în sistemul justiţiei este astăzi una fără precedent de joasă, consideră ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari. Potrivit acestuia, situaţia dată constituie o provocare căreia trebuie să i se facă faţă de o manieră onorabilă.
„Încrederea în sistemul de justiţie este la un nivel foarte jos, e o situaţie fără precedent, care ne pune în faţa unei provocări extrem de dificile. Dar cu eforturi comune trebuie să depăşim această situaţie”, a declarat Vladimir Cebortari în faţa Adunării generale a Judecătorilor.
Ministrul Justiţiei a declarat că cetăţenii astăzi nu au încredere în Ministerul Justiţiei, în avocaţi, în procurori şi în judecători.
„Desigur, fiecare la loc lui de muncă depune toate eforturile pentru a avea un rezult bun şi credibil. Dar vedem că e lucrurile arată altfel. Asta înseamnă că trebuie să susţinem un examen foarte dur, dar necesar”, a mai spus ministrul.
Acesta le-a amintit judecătorilor că una dintre funcţiile oricărui stat democratic este cea de arbitru corect, prin sistemul său judecătoresc, soluţionarea situaţiilor de conflict sau de aplicare a sancţiunilor în cazurile de depăşire a stărilor de legalitate.
„Justiţia se fac nu doar pentru a aplica norma de drept exclusiv în sensul în care este scrisă, ci şi pentru a educa persoana. Chiar şi cel pedepsit trebuie să fie sigur de justeţea deciziei luată faţă de dânsul”, a mai declarat Cebotari.
Totodată, demnitarul a subliniat că cei care fac justiţie trebuie să studieze în permanenţă cadrul legal, pentru a fi la curent cu toate modificările.
Vladimir Cebotari a anunţat că în timpul apropiat vor fi propuse o serie de proiecte de legi care vor introduce mai multe inovaţii în justiţia moldovenească, iar acestea ar avea menirea să o facă mai dreaptă.
Declaraţiile ministrului Justiţiei au fost susţinute de unii magistraţi, care au confirmat faptul că mai multe hotărâri judecătoreşti „sunt cusute cu aţă albă”.
Alţi judecători au criticat optimizările din sistemul judecătoresc, acuzând Executivul că ar urmări să obţină o justiţie ieftină. Aceştia susţin că "o justiţie ieftină nu poate să existe".
La forumul naţional al magistraţilor au răsunat şi voci care au afirmat că statisticile ar demonstra că justiţia are deja o imagine mult mai bună, iar ministrul Ceborati nu ar avea dreptate.