Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reducerea preţurilor la medicamente, discutată în Parlament

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaРабота государственной аптеки во Владивостоке
Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat joi cu majoritate de voturi în primă lectură un proiect de lege care prevede diminuarea preţurilor la medicamente. Documentul a fost elaborat de un grup de deputaţi PCRM.

CHIŞINĂU, 14 mai – Sputnik Moldova.  Parlamentul a votat joi cu majoritate de voturi în primă lectură un proiect de lege care prevede diminuarea preţurilor la medicamente. Documentul a fost elaborat de un grup de deputaţi PCRM.

syringe - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un nou proiect care prevede scăderea preţului la 80% din medicamente
 „Asigurarea populaţiei cu medicamente eficiente, inofensive şi accesibile ca preţ constituie un obiectiv de stat social important care poate fi atins prin reglementări prudente din partea statului pe piaţa farmaceutică”, a declarat unul din autorii proiectului Oxana Domenti, preşedinte al comisiei pentru protecţie socială, sănătate şi familie.  

Deputatul susţine că „necesitatea de a stabili reglementări speciale în domeniul de asigurare a cetăţenilor cu medicamente reiese din caracteristicile specifice ale acestora”. 

„Mecanismul de reglementare a preţurilor la medicamente trebuie să fie perfecţionat. În RM preţurile la medicamente sunt reglementate prin aplicarea mai multor instrumente”, a declarat Domenti. 

Autorii proiectului de lege propun stabilirea unor plafoane maximale diferenţiate şi regresive ale adaosurilor comerciale pentru medicamente în funcţie de preţul acestora înregistrat în Catalogul naţional de preţuri de producător, dar şi în funcţie de modul de livrare către consumator.

„Propunem aplicarea unor adaosuri comerciale cu cote mai reduse pentru medicamente mai scumpe”, a specificat autorul. 

Deputaţii mai propun aplicarea unor cote de adaos comercial diferenţiat şi redus pentru medicamentele compensate din fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. 

„Operatorii care vând medicamente incluse în lista de medicamente compensate au venituri din vânzări garantate din fondurile publice. Luând în considerare majorările planificate în acest an vom avea în jur de 350 milioane lei bani garantaţi din fondurile publice pentru compensarea medicamentelor”, a declarat Oxana Domenti. 

„În opinia noastră mecanismul propus este mai eficient decât cel utilizat în prezent cu cote unice şi va contribui la reducerea preţurilor la cea mai mare parte a medicamentelor existente pe piaţă, la majorarea accesibilităţii economice la medicamente mai scumpe şi la sporirea diversităţii şi accesibilităţii fizice la medicamente cu preţ redus şi mediu”, a continuat autorul. 

Proiectul propune clasificarea medicamentelor în trei grupuri de preţuri: primul – până la 50 de lei cu un adaos cumulativ de 40%, al doilea – de   la 50 la 150 lei cu un adaos comercial de 36% şi al treilea grup – cu medicamente cu un preţ mai mare de 150 de lei cu un adaos comercial de 32%, în raport cu 40% cât este în prezent. 

Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a supus proiectul dezbaterilor  publice cu participarea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, experţilor OMS, societăţii civile, farmaciştilor şi producătorilor de medicamente. 

„La aceste dezbateri s-a convenit asupra extinderii grupului de preţuri de la 3 la 5 cu stabilirea unor cote ale adaosurilor mai reduse. Guvernul în avizul său vine cu aceste specificări, iar în lectura a doua autorii proiectului sunt dispuşi să ia în calcul aceste propuneri”, a declarat legislatorul. 

Proiectul mai vine cu propunerea de a exclude prevederile discriminatorii de normare a rentabilităţii pentru producătorii de medicamente. 

„În dezacord cu interesele economice şi sociale ale statului, în prezent producătorii autohtoni sunt supuşi unor mecanisme de reglementare a preţului mult mai severe decât importatorii. Abolirea acestora va asigura producătorilor locali condiţii mai competitive şi posibilităţi mai mari de dezvoltare”, a notat preşedintele comisiei.

Documentul se referă şi la excluderea posibilităţilor de majorare artificială a preţurilor pe segmentul distribuţiei angro. Proiectul mai stabileşte că adaosul comercial se aplică nu doar produselor autohtone, dar şi celor de import. 

Parlamentul urmează să voteze proiectul în lectura a II-a cu amendamentele propuse în cadrul dezbaterilor în prima lectură. 

 

Fluxul de știri
0