Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Demisia lui Șalaru și numirea guvernatorului BNM, pe agenda Parlamentului

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Parlamentului RM se află demisia ministrului Apărării și numirea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei.

CHIȘINĂU, 11 mar — Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova se întrunește în ședință plenară vineri, la ora 14.00.

Primul punct de pe ordinea de zi a ședinței este examinarea inițiativei fracțiunii comuniștilor de a exprima vot de neîncredere ministrului Apărării al Moldovei, Anatol Șalaru.

Propunerea PCRM a fost susținută de către PSRM, cea mai numeroasă fracțiune (24 mandate) din Parlamentul RM care numără 101 deputați. Potrivit forțelor de opoziție, șeful departamentului Apărării „manifestă lipsă de răspundere față de securitatea Moldovei și promovează personal aderarea țării la NATO și unirea cu România".

Anatol Şalaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pentru Șalaru a început numărătoarea inversă în funcţia de ministrul al Apărării

La ședința Legislativului Șalaru urmează să-și prezinte în fața deputaților raportul de activitate, să-și spună punctul de vedere vizavi de învinuirile care i se aduc și să răspundă la întrebările parlamentarilor.

Pentru demiterea ministrului Apărării al RM sunt necesare voturile a cel puțin 51 de deputați ai Parlamentului.

În cadrul aceleiași ședințe va fi examinat proiectul cu privire la demisia guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, și a viceguvernatorului acestei instituții, Marin Moloșag, precum și inițiativa de a-l numi pe Sergiu Cioclea în funcția de guvernator al BNM.

Drăguțanu și adjunctul său au decis să-și dea demisia la 21 octombrie 2015, cauza principală fiind, potrivit lui Drăguțanu, „presiunea din partea unor partide politice".

Sergiu Cioclea - Sputnik Moldova
Politică
Sergiu Cioclea, la un pas de a fi numit guvernator

Conform legislației în vigoare a RM, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei este aprobat de către Parlamentul țării la propunerea spicherului organului legislativ.

Proiectul de lege presupune numirea candidaturii lui Cioclea în calitate de președinte al BNM pe un termen de șapte ani. Hotărârea va intra în vigoare la momentul aprobării acesteia.

„Prim-viceguvernatorul și viceguvernatorii sunt numiți de Parlament la propunerea guvernatorului BNM", se menționează în legea cu privire la Banca Națională a republicii.

Fluxul de știri
0