Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ghimpu propune convocarea şedinţelor Parlamentului în Penitenciarul nr. 13

© Sputnik / Мирослав РотарьМихай Гимпу
Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Abonare
PLDM solicită prezenţa deputatului Filat la şedinţele Parlamentului. În replică, Mihai Ghimpu propune convocarea Legislativului la Penitenciarul 13.

CHIŞINĂU, 10 mar – Sputnik. Liderul liberalilor, deputatul Mihai Ghimpu, a propus joi ca şedinţele în plen ale Parlamentului să se desfăşoare în Penitenciarul 13 din Chişinău, unde se află în arest preventiv deputatul PLDM, Vladimir Filat.

„Cred că este o soluţie mai simplă, să facem şedinţele Parlamentului în Penitenciarul nr. 13”, a declarat Ghimpu.

Afirmaţia liberalului vine după ce cei 11 deputaţi PLDM au propus introducerea pe ordinea de zi a şedinţei în plen a unui proiect de lege prin care deputatului Filat să si se permită să asiste la şedinţele Parlamentului.

"Parlamentul este în drept şi poate ridica imunitatea deputatului, însă, până nu există o hotărâre de judecată de condamnare definitivă şi irevocabilă, mandatul de deputat nu poate fi întrerupt sau suspendat. În aceste circumstanţe de drept, deputatul a cărui imunitate a fost ridicată poate fi reţinut şi arestat, însă cu condiţia ca deputatul în cauză să poată să-şi realizeze obligaţiile constituţionale şi legale de deputat şi să i se asigure condiţiile necesare pentru posibilitatea de participare la şedinţele plenare şi şedinţele organelor de lucru ale Parlamentului”, potrivit proiectului de hotărâre al PLDM, prezentat de deputatul Tudor Deliu.

Preşedintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi Raisa Apolschi a declarat că acest proiect nu poate fi inclus pe ordinea de zi, deoarece nu a fost examinat de comisie. 

Влад Филат 01/03/2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine vrea eliberarea lui Filat

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a propus ca această iniţiativă să treacă mai întâi prin comisie şi apoi să fie introdus pe ordinea de zi a Parlamentului.

Deputaţii nu au susţinut includerea pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a proiectului liberal-democraţilor.

Fracţiunea parlamentară a PLDM a înregistrat proiectul respectiv la Biroul permanent pe data de 10 martie.

Vladimir Filat este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitelor servicii. Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015 şi se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.

Fluxul de știri
0