Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vineri, BNM va fi "decapitată". Ce va urma

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul urmează mai întâi să ia act de demisia Guvernatorului Băncii Naționale şi a viceguvernatorului, după care, potrivit legislaţiei în vigoare, îl va numi în funcţie pe noul conducător al BNM, propus de preşedintele Parlamentului.

CHIȘINĂU, 10 mar — Sputnik. Proiectele de acte legislative privind demisia Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, și a vicepreședintelui acesteia, Marian Moloșag, precum și cel de desemnare a lui Sergiu Cioclea pentru funcţia de guvernator al Băncii Naționale, au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 11 martie, a Parlamentului Republicii Moldova.

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce spune Andrian Candu despre candidatura la funcţia de guvernator BNM

Drăguțanu și adjunctul său, Moloșag, au decis să renunţe la funcţii la 21 septembrie 2015. Motivul invocat de cei doi, potrivit lui Drăguțanu, a fost "presiunea din partea unor forţe politice".

Săptămâna trecută. Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al BNM l-a selectat dintre nouă pretendenți pe Sergiu Cioclea, în vârstă de 42 de ani. Miercuri Comisia juridică, numiri şi imunităţi, cu votul majorităţii membrilor săi, a avizat pozitiv proiectul de hotărâre prin care candidatul ales este numit în funcția de Guvernator al BNM.

Cioclea a declarat că are deja soluţii privind refacerea stabilităţii sistemului bancar din ţară.

Conform legislației în vigoare, șeful Băncii Naționale este numit în funcţie de Parlament la propunerea spicherului organului legislativ suprem.

Proiectul de lege prevede desemnarea lui Sergiu Cioclea în calitate de președinte al BNM pentru un termen de șapte ani. Decizia va intra în vigoare la data adoptării.

Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei prevede că primul viceguvernator și viceguvernatorii BNM sunt numiţi în funcţie de Parlament la propunerea guvernatorului BNM.

Fluxul de știri
0