Afacere cu buletine la Iaşi. Peste o mie de moldoveni într-o singură casă

© Sputnikoameni люди
oameni люди - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii au descoperit că mii de cetăţeni din Republica Moldova locuiau fictiv în satele din preajma municipiului Iaşi, pentru a putea obţine astfel buletine de identitate româneşti.

CHIŞINĂU, 10 mar — Sputnik. Mita pentru eliberarea buletinelor era achitată în bani, dar şi pantofi, genţi, dulciuri şi flori.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au finalizat ancheta privind modul în care mii de basarabeni au ajuns să locuiască fictiv în satele de lângă municipiul Iaşi. Anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a Şefei Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor, Maricia Tagarcea, pe care o acuză de luare de mită în formă continuată, dar şi a unui poliţist, relatează Ziarul de Iaşi.

Astfel, anchetatorii ieşenii menţionează că cel puţin 2.000 de basarabeni ar fi beneficiat de „bunăvoinţa" Maricicăi Tagarcea de a le elibera buletine de identitate.

„Persoanele de dincolo de Prut aveau nevoie de aceste acte pentru a ajunge cât mai repede în spaţiul comunitar european. Obţinerea buletinelor se realiza după ce basarabenii erau luaţi în spaţiul locativ de un cetăţean român. Legea românească nu impune un număr de maxim de persoane care pot fi luate în spaţiu. Astfel s-a ajuns la situaţii absurde în care într-o singură locuinţă să aibă mutaţii şi câteva mii de basarabeni, fără a locui efectiv acolo", notează sursa.

Владимир Филат - Sputnik Moldova
Presa română despre afacerile cu țigări și firmele de la Iași ale lui Filat

În ancheta finalizată acum de procurori, aceştia notează că trei martore, cetăţeni de pe raza comunei Scânteia, luaseră astfel în spaţiu 1.667 de persoane. Pentru ca acestea să primească actele de identitate cât mai repede, cele trei persoane o mituiau pe Maricica Tagarcea.

Eaptele de corupţie ar fi început pe 1 octombrie 2014 şi ar fi durat până pe 20 octombrie 2015, atunci când au intervenit autorităţile. De la cele trei persoane menţionate, Maricica Tagarcea ar fi primit, săptămânal, câte 100 de lei. De asemenea, şefa Evidenţei Persoanelor ar fi primit „o pereche pantofi de damă, o geacă din material textil, 2 genţi de damă, 1 parfum de damă marca Pacco Rabane, mai multe torturi, dulciuri şi flori — avantaje materiale în cuantum de 5470 lei", se arată în rechizitoriu.

Fluxul de știri
0