Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Presa română despre afacerile cu țigări și firmele de la Iași ale lui Filat

© RIA Novosti / Ruslan Shalapuda / Accesați arhiva multimediaВладимир Филат
Владимир Филат - Sputnik Moldova
Abonare
La 17 octombrie, „Ziarul de Iași” a publicat o analiză despre afacerile derulate la Iași de Vlad Filat, liderul PLDM și ex-prim-ministru al Republicii Moldova, lipsit la 15 octombrie de imunitate parlamentară şi plasat în arest pentru 30 de zile în izolatorul CNA.

CHIŞINĂU, 19 oct – Sputnik. Autorul articolului, Paul Bălhuc, scrie că Vlad Filat a învârtit milioane de lei la Iaşi unde s-a lansat în afaceri cu televizoare, aparate de uz casnic şi, ulterior, hârtie. Câţiva ani mai târziu, în 1998, Filat era asociat la societatea Romold Trading, în prezent radiată, care importa ţigări MT din Republica Moldova, scrie „Ziarul de Iași”.

Ulterior, a achiziționat o companie de stat, redenumită în 2005 în Kapital Invest Company, care acum se ocupă de închirierea spațiilor de birouri în clădirea deținută pe strada Sfântul Lazăr. Acționar majoritar cu peste 95%, Filat nu prea avea timp să se ocupe de firmă, „mâna dreaptă” fiind nașul de cununie, Ion Rusu, care a fost timp de mulți ani administrator al societății, sau fiul acestuia, Vladimir. Publicația precizează că în prezent, în calitate de administratori figurează Ciprian Cucoș și Constantin Chilcos, după ce Ion Rusu și fiul acestuia au fost arestați în vară, fiind suspectați de spălare de bani.

Filat CNA Филат НАЦ - Sputnik Moldova
Politică
Procuror: acasă la Filat au fost găsite acte ce conţin secret de stat

Potrivit publicaţiei, firma ieșeană, care aparține fostului premier moldovean, ar avea datorii de sute de mii de lei românești la bugetul de stat al României și bugetul asigurărilor sociale, dar și datorii din neplata TVA.

Autorul articolului se referă și la implicarea firmei ieșene a lui Vlad Filat în scandalul creditelor ilegale din țara noastră. Astfel, publicația scrie că „O altă firmă ieşeană care are legături cu Vlad Filat este SC Avva Inter SRL, administrată de nepotul fostului premier, Vladimir Rusu (27 de ani), dar dizolvată din primăvara acestui an. În urma unei anchete a procurorilor moldoveni, referitoare la un dosar prin care rudele fostului premier ar fi obţinut credite ilegale de 11 milioane lei de la o bancă devalizată, a rezultat că suma de un milion de euro ar fi ajuns în contul societăţii ieşene”.

Fluxul de știri
0