Cât de mult s-ar putea scumpi petrolul în săptămâna curentă

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaРабота автозаправочной станции. Staţie PECO
Работа автозаправочной станции. Staţie PECO - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulţi factori, potrivit experţilor, contribuie la creşterea praţurilor petrolului. Pe parcursul săptămânii curente este aşteptat un nou val de scumpiri.

CHIŞINĂU, 7 mar – Sputnik. Experţii în economie urmăresc cu atenţie evoluţia preţului petrolului la bursele internaţionale şi admit noi scumpiri pe parcursul acestei săptămâni. Experţii agenţiei Alpari susţin că în următoarele şapte zile barilul de Brent ar putea ajunge la 43 de dolari.

Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova
Petrolul s-ar putea scumpi esenţial. Care este motivul

Săptămâna a început cu o nouă scumpire a petrolului la bursele internaţionale. Luni barilul de petrol de marca Brent s-a scumpit până la 39,2 dolari iar WTI – până la 36,5 dolari.

În opinia experţilor, cotaţiile barilului au depăşit niveluri tehnice dar şi psihologice importante, iar dacă acestea vor fi consolidate, noile scumpiri vor deveni inevitabile.

Scumpirea petrolului are loc pe fundalul reducerii numărului de instalaţii de forare din SUA, reflectat în statisticile oficiale. La ora actuală aceste instalaţii constituie un număr de 489, fiind în scădere cu 13 unităţi timp de doar o săptămână. De asemenea, s-a redus şi numărul instalaţiilor de extracţie a gazelor naturale.

Totodată, anunţurile despre întâlnirea ce urmează să aibă loc la nivelul reprezentanţilor ţărilor exportatoare de petrol au şi ele o influenţă semnificativă asupra cotaţiilor. Recent şi autorităţile din Azerbaidjan au anunţat că se vor alătura ţărilor care şi-au propus să instituie un moratoriu asupra sporirii volumului de extragere a petrolului.

În aceste condiţii este posibil, potrivit experţilor, ca pe parcursul săptămânii curente barilul de Brent să ajungă la preţul de 43 de dolari.

 

Fluxul de știri
0