Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Drumarii din Moldova nu mai primesc salarii de două luni

© Sputnik / Мирослав РотарьРазбитые улицы Кишинева
Разбитые улицы Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Întreprinderile S.A. ”Drumuri” înregistrează datorii pentru lunile ianuarie-februarie. Sindicatele cer măsuri urgente.

CHIŞINĂU, 6 mar – Sputnik. Consiliul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova (FSTD) remarcă o scădere a nivelului de viață al angajaților și prezența datoriilor salariale la întreprinderile de ramură.

Sindicaliștii din transport  s-au arătat îngrijorați de faptul că există o lipsă de coordonări în acțiuni între partenerii sociali pe diverse aspecte ce vizează activitatea transportatorilor și drumarilor, fapt ce discreditează dialogul social și procesul de negocieri colective.

”FSTD dezaprobă practica primirii unor decizii de către diverse ministere, în interese proprii și în defavoarea transportatorilor și drumarilor, așa ca schimbarea numerelor de înmatriculare, documentelor și permiselor de conducere, majorarea taxelor Fondului rutier și redirecționarea lor către bugetele locale, precum și scumpirea asigurării obligatorii cu circa 30%”, a declarat Boris Rojnevschi, președintele FSTD.

Liderul sindical a precizat că majorările continue de tarife şi preţuri, efectuate pe parcursul ultimilor ani la gaze naturale, energia electrică şi termică, servicii comunale și carburanţi, au pus în impas activitatea agenţilor economici, reducând considerabil și veniturile salariaților.

Sindicaliștii au mai menționat că datorită legislației imperfecte și a situației social-economice din țară, economia tenebră rămâne a fi un flagel care afectează grav ramura. 

Весенние полевые работы на полях - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova salariaţii sunt exploataţi de către angajatori

”Problema transportului ilicit de călători continuă să ia amploare, datele privind veniturile reale ale şoferilor rămânând în afara statisticelor”, a spus Rojnevschi.

Membrii Consiliului FSTD pledează pentru implementarea de urgență a unor mecanisme de combatere a fenomenului muncii ”la negru” și a practicilor de achitare a salariilor ”în plic”.

Totodată, ei cer identificarea surselor necesare pentru înlăturarea restanțelor salariale de la întreprinderile S.A. ”Drumuri”, care înregistrează datorii pentru lunile ianuarie-februarie.

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova, care numără în componenţa sa circa 5 mii de membri, este membră a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi este afiliată la Organizaţia Internaţională a Sindicatelor din Transporturi.

Fluxul de știri
0