CHIŞINĂU, 5 mar – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti s-a remarcat pe parcursul mandatului său, care se încheie la 23 martie, nu numai prin rarele ieşiri ale sale în faţa presei, prin puţinele vizite în teritoriu unde să discute cu oamenii, dar şi prin răspunsurile pe care le-a dat la întrebările ad-hoc oferite de jurnalişti.
Dacă puţină lume îşi va putea aminti ce a făcut Timofti pe parcursul a patru ani de preşedinţie, cu siguranţă mulţi au memorizat răspunsul celebru dat de şeful statului, atunci când a fost întrebat de ce în Moldova nu a fost instituită zi de doliu în urma devastatorului incendiu de la clubul bucureştean „Colectiv” şi a tragediei avionului rusesc deasupra Egiptului, soldat cu peste 200 de morţi.
„De asta nu s-a hotărât fiindcă nu avem încă, ştiţi, nu ştiu ce nu avem. Dar era bine să fie, vă spun sincer, eu când am auzit şi am discutat întrebările astea, nu s-a pus întrebarea înainte. Dar a treia zi, astăzi a apărut această idee și cu regret, vă spun, era frumos, bine. Atât pot să vă spun, mai mult nimic. Și nu trebuie de comentat, vorba multă, sărăcia…”, a declarat preşedintele Republicii Moldova.
Un alt răspuns care te face mult să te gândeşti asupra a ceea ce a vrut să spună şeful statului se referă la cel legat de priorităţile Consiliului Suprem de Securitate pentru anul în curs.
„Sunt probleme care … legate de unele probleme din armata naţională şi, ele … probleme… care sunt problemele, care e secret de stat şi trebuie să le ştim noi. Tot facem pentru a preveni. Înţelegeţi! Nu trebuie să facem noi probleme sau… eu înţeleg că voi aveţi nevoie să scrieţi să spuneţi, dar eu îs om liniştit”, a răspuns Timofti jurnaliştilor, atunci când a fost întrebaţi despre acţiunile prioritare al CSS în anul 2016.
Nicolae Timofti are 67 de ani. Mandatul actualului preşedinte al Republicii Moldova expiră la 23 martie 2016. Timofti a fost ales de Parlamentul RM la 16 martie 2012 şi a depus jurământul de credinţă la 23 martie. Conform Constituţiei, mandatul preşedintelui ţării durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.