Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declaraţie: viitorul Procuror General trebuie să fie foarte atent

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГенеральная прокуратура РМ Procuratura Generală
Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit noii Legi a Procuraturii, viitorul Procuror General ar putea fi suspus unor verificări zilnice riguroase de integritate, despre care habar nu va avea.

CHIŞINĂU, 5 mar – Sputnik. Viitorul Procuror General trebuie să fie foarte atent, deoarece în fiecare zi ar putea fi suspus unor verificări riguroase de integritate, despre care habar nu va avea. Declaraţia a fost făcută de deputatul Sergiu Sârbu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik.

Parlamentul a votat în prima şedinţă plenară din sesiunea de primăvară-vară noua Lege cu privire la Procuratură. Legea aduce o serie de inovaţii în Procuratură, printre care organe noi în cadrul instituţiei, dar şi un nou mecanism de numire a Procurorului General. Acesta va fi selectat de Consiliul Superior al Procurorilor în cadrul unui concurs public. După ce va fi selectat candidatul, acesta va fi propus spre desemnare în funcţie de către preşedintele ţării.

„Aceste teste vor fi efectuate de agenţi de integritate, ofiţeri CNA și SIS, cu implicarea rudelor și prietenilor, care habar nu vor avea că participă la o operațiune de verificare a integrității”, a declarat parlamentarul.  

În opinia deputatului, noua Lege a Procuraturii întâmpină rezistenţă enormă din partea unor procurori. 

„Rezistenţa este una enormă. Probabil această rezistenţă va continua, dar sunt și procurori care își doresc schimbările, iar cei care nu vor face față trebuie să fie eliberați din sistem”, a declarat Sârbu. 

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine se va instala în fotoliul lui Gurin după 1 martie

Deputatul susține că ar fi bine ca întregul corp de procurori să fie supus unui proces de atestare și reevaluare, iar cei care nu vor face față noilor cerințe să fie eliberați din sistem. 

„Ar fi o situație ideală și să reînnoim sistemul cu oameni tineri, onești și competenți”, a comentat deputatul.

Sergiu Sârbu a mai declarat pentru Sputnik că noua lege a Procuraturii, votată de Parlament în lectură finală, este bună, dar este important ca „să găsim oameni buni care să implementeze această lege”. 

„Acum mingea este în terenul procurorilor, Parlamentul le-a acordat toate pârghiile și posibilitățile ca să fie independenți și autonomi”, a menţionat Sârbu.

Deputatul afirmă că nimeni nu poate da garanții sută la sută că noua Lege a procuraturii va crea o Procuratură apolitică, independentă și echidistantă. 

„Reieșind din pârghiile legale, acum totul va depinde de procurori, deoarece toate pârghiile va fi în mâinile lor și nici Parlamentul, nici Președintele țării nu va putea influența această instituție”, a explicat parlamentarul.

Fluxul de știri
0