Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gheorghe Balan: negocierile în format "5+2" ar putea avea loc primăvara aceasta

© mid.gospmr.orgВстреча представителей по политическим вопросам от Приднестровья и Молдовы
Встреча представителей по политическим вопросам от Приднестровья и Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit vicepremierului pentru reintegrare al Republicii Moldova, în cadrul negocierilor, "părțile s-au înțeles să reia și să dinamizeze în următoarele două săptămâni activitatea sectorială a grupurilor de experți, pentru ca acestea să treacă la discuții concrete și serioase pe toate aspectele".

CHIȘINĂU, 4 mar — Sputnik. Negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" ar putea avea loc în această primăvară, a declarat joi vicepremierul pentru reintegrarea Moldovei, Gheorghe Balan, după întâlnirea cu reprezentantul MAE al nerecunoscutei Republici Transnistrene Moldovenești, Vitalii Ignatiev.

Ultima rundă de negocieri în formatul "5+2" (cu participarea Moldovei și a Transnistriei ca părți ale conflictului, Rusiei, Ucrainei și OSCE — în calitate de intermediari, Uniunii Europene și SUA — ca observatori) a avut loc în anul 2014. Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului au organizat joi o întâlnire în format "1+1", pentru prima dată din septembrie 2015.

După cum a subliniat Balan, în cadrul negocierilor "părțile s-au înțeles să reia și să dinamizeze în următoarele două săptămâni activitatea sectorială a grupurilor de experți, pentru ca acestea să treacă la discuții concrete și serioase pe toate aspectele".

"În afară de aceasta, este necesară activizarea munca la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri. Sperăm că deja în aprilie vor veni în vizită la Chișinău participanții la procesul de negocieri în format "3+2" (participanții la negocieri, cu excepția UE și SUA). După care, în timpul apropiat, vor fi reluate consultările și negocierile în formatul "5+2". Considerăm că dacă va exista deschidere din partea Chișinăului și Tiraspolului, atunci în primăvara acestui an noi vom începe să muncim normal în formatul "5+2", a spus Balan.

Река Днестр - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Abordări constructive în dialogul moldo-rus în dosarul transnistrean

Potrivit lui Ignatiev "rezultatul principal al întâlnirii este că, în sfârșit, aceasta a avut loc după cinci luni de întrerupere". "Sper că această perioadă de stagnare între reprezentanții părților politice s-a încheiat. Munca noastră va avea un caracter concret și constructiv", a spus reprezentantul Tiraspolului.

El a subliniat că întâlnirile în format "1+1" trebuie să poarte un caracter permanent. "Există o mulțime de probleme pe care noi trebuie să le rezolvăm. Sarcina principală este să trecem la o muncă consecventă și sistematică. Totul va depinde de modul în care vom munci la nivel de reprezentanți politici, şi cât de mult îi vom ajuta pe experții noștri de profil", a spus Ignatiev.

Întâlniri în formatul "1+1" nu au mai avut loc din septembrie anul trecut, din cauza crizei politice din Moldova (guvernul a fost învestit abia la 20 ianuarie 2016) și din cauza alegerilor care au avut loc în Transnistria (alegeri în Sovietul Suprem).

Fluxul de știri
0