Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională a dat mână liberă Guvernului

© Sputnik / Miroslav RotariGuvernul RM
Guvernul RM - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a specificat condițiile în care Cabinetul de Miniștri își poate angaja răspunderea pentru câteva proiecte de lege concomitent, fără aprobarea lor în Parlament.

CHIȘINĂU, 2 mar — Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a decis la ședința de miercuri că Guvernul își poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru un șir de inițiative legislative încadrate într-un singur domeniu, iar şeful statului nu poate să trimită la reexaminare asemenea proiecte de lege.

Curtea a reiterat că prevederile articolului 1061 din Constituţie reglementează expres o excepţie de la regula instituită prin dispoziţiile constituţionale ale articolului 60.

"În același timp, Curtea a subliniat că procedura angajării răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege, ca o modalitate simplificată și indirectă de legiferare, trebuie să fie o măsură in extremis, determinată de urgența în adoptarea măsurilor conținute în legea asupra căreia Guvernul și-a angajat răspunderea, de necesitatea ca reglementarea în cauză să fie adoptată cu maximă celeritate, de importanța domeniului reglementat și de aplicarea imediată a legii în cauză", a specificat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Societate
Ce se ascunde în spatele deciziei de marţi a Curţii Constituţionale

Curtea a menționat că Guvernul își poate angaja răspunderea asupra mai multor proiecte de lege concomitent,însă acestea trebuie să se circumscrie unui singur domeniu de reglementare.

Tănase a explicat că Președintele Republicii Moldova nu-i poate trimite Paramentului spre reexaminare, înainte de promulgare, o lege în privința căreia Guvernul și-a angajat răspunderea. În caz contrar, o asemenea posibilitate ar conduce, în fapt, la anularea acestui mecanism constituțional.

„În cazul în care președintele consideră că proiectul adoptat prin angajarea răspunderii este neconstituțional, el poate sesiza Curtea Constituțională", a declarat Tănase.

Anul trecut, Cabinetul de Miniștri și-a angajat răspunderea pentru proiectul de lege cu privire la bugetul de stat.

Fluxul de știri
0