CHIȘINĂU, 2 mar — Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a decis la ședința de miercuri că Guvernul își poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru un șir de inițiative legislative încadrate într-un singur domeniu, iar şeful statului nu poate să trimită la reexaminare asemenea proiecte de lege.
Curtea a reiterat că prevederile articolului 1061 din Constituţie reglementează expres o excepţie de la regula instituită prin dispoziţiile constituţionale ale articolului 60.
"În același timp, Curtea a subliniat că procedura angajării răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege, ca o modalitate simplificată și indirectă de legiferare, trebuie să fie o măsură in extremis, determinată de urgența în adoptarea măsurilor conținute în legea asupra căreia Guvernul și-a angajat răspunderea, de necesitatea ca reglementarea în cauză să fie adoptată cu maximă celeritate, de importanța domeniului reglementat și de aplicarea imediată a legii în cauză", a specificat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.
Curtea a menționat că Guvernul își poate angaja răspunderea asupra mai multor proiecte de lege concomitent,însă acestea trebuie să se circumscrie unui singur domeniu de reglementare.
Tănase a explicat că Președintele Republicii Moldova nu-i poate trimite Paramentului spre reexaminare, înainte de promulgare, o lege în privința căreia Guvernul și-a angajat răspunderea. În caz contrar, o asemenea posibilitate ar conduce, în fapt, la anularea acestui mecanism constituțional.
„În cazul în care președintele consideră că proiectul adoptat prin angajarea răspunderii este neconstituțional, el poate sesiza Curtea Constituțională", a declarat Tănase.
Anul trecut, Cabinetul de Miniștri și-a angajat răspunderea pentru proiectul de lege cu privire la bugetul de stat.