Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 1 aprilie, Moldova va procura electricitate cu 28 la sută mai ieftină

© Sputnik / Evghenii PanasencoЭлектричество
Электричество - Sputnik Moldova
Abonare
Preţul de procurare a energiei electrice s-a diminuat pentru luna martie cu 12%, iar începând cu 1 aprilie - cu 28 la sută.

CHIŞINĂU, 2 mar – Sputnik. Furnizorii la tarife reglementate, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, vor procura în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017 de la SA ”Energocom” energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decât pe parcursul anului trecut.

Potrivit contractelor semnate între SA ”Energocom” și furnizorii la tarife reglementate, energia electrică pentru următorul an va fi livrată la un preț de 48,995 dolari /MWh, comparativ cu 67,95 dolari/MWh până la 1 martie. 

Розетка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filip: energia electrică se va ieftini cu 10%

Pentru luna martie, furnizorii la tarife reglementate vor achita pentru energia electrică procurată  60 dolari/MWh.

”Energocom” a organizat un concurs de achiziționare a energiei electrice la care au depus oferte 3 companii – una din Republica Moldova și două din Ucraina. Învingător a fost desemnată compania Energokapital, care a oferit cel mai bun preț și garanții de îndeplinire completă a obligațiunilor contractuale.

Ofertele companiilor din Ucraina nu au fost acceptate atât din cauza unui preț mai mare la energia electrică propusă, cât și din lipsa garanțiilor de furnizare stabilă în volume depline a energiei electrice pe toată durata contractului.

Ministerul Economiei consideră că în condițiile unui număr limitat de potențiali producători și furnizori, s-a reușit negocierea unui preț competitiv pe piața regională.

"Un concurs similar de oferte a fost organizat și de întreprinderile Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova. Din lipsa unor oferte atractive, compania a luat decizia de a procura energie electrică de la SA ”Energocom”, se precizează în comunicatul instituţiei de resort.

În condițiile noilor prețuri de procurare a energiei electrice, Ministerul Economiei consideră că sunt create premisele necesare pentru diminuarea tarifelor la energie electrică pentru consumatorii finali.

Fluxul de știri
0