Marș la Chișinău dedicat eroilor căzuți la Nistru. Memento 2 martie 1992

© Preşedinţia RMCeremonie oficială, depunere de flori, cintirea ostaşilor căzuţi la Nistru în Războiul pentru Independenţa şi Integritatea Teritorială a Republicii Moldova
Ceremonie oficială, depunere de flori, cintirea ostaşilor căzuţi la Nistru în Războiul pentru Independenţa şi Integritatea Teritorială a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi se împlinesc 24 de ani de la demararea conflictului armat dintre de pe Nistru. La Chişinău e organizat un Marș dedicat eroilor căzuți în timpul luptelor pentru integritatea și independența Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 2 mar — Sputnik. La Chișinău este organizat un Marș dedicat „Zilei Memoriei", comemorării a 24 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

După ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), președintele moldovean de atunci, Mircea Snegur, a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor rebele care atacaseră posturi de poliție loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului.

Учения Оперативной группы российских войск в Приднестровье - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Militarii ruși din Transnistria au marcat Ziua apărătorului Patriei

În timpul războiului din anul 1992, au murit 286 de oameni, iar alți 284 au rămas invalizi.

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a anunțat că, în scopul organizării acțiunilor dedicate „Zilei Memoriei", a fost aprobată o Hotărâre de Guvern cu privire la alocarea mijloacelor financiare în sumă de 232.630 lei moldovenești (ceva mai mult de 10 mii de euro).

Guvernul a elaborate și un Plan-scenariu ce conține activități comemorative și acțiuni care vor fi organizate la monumentul „Maica Îndurerată" din Complexul memorial „Eternitate", dar și la platourile de luptă de la Coșnița și Cocieri. Din mijloacele financiare alocate, 140 mii lei vor fi direcționate pentru susținerea financiară a veteranilor și familiilor celor decedați în luptele pentru independența și integritatea Republicii Moldova.

La Catedrala Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron este planificată o slujbă divină pentru pomenirea celor căzuți la datorie.

Fluxul de știri
0