Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Judecătorii se apucă de examinarea dosarului Filat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Audierile în dosarul ex-premierului, învinuit de corupere pasivă și trafic de influență în dosarul fraudelor bancare, sunt programate pentru ora 10.30.

CHIȘINĂU, 2 mar — Sputnik. Judecătoria sectorului Buiucani al capitalei se va ocupa miercuri de materialele adunate în privinţa fostului prim-ministru al Moldovei, liderul Partidului Liberal-Democrat Vlad Filat.

Potrivit procurorului procuraturii anticorupție Adriana Bețișor, instanța "va continua să examineze dosarul în fond. Ședința e programată pentru ora 10.30.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Societate
Filat, închis în ruinele unui vechi castel (foto)

La mijlocul lui octombrie, deputații Parlamentului din Moldova au votat pentru lipsirea lui Filat de imunitate parlamentară. El se află în arest preventiv din 15 octombrie 2015. Ex-premierul este învinuit de corupere pasivă și de trafic de influență în dosarul fraudelor bancare. Materialele învinuirii au fost transmise parţial în instanța de judecată la 22 decembrie 2015. Procesul împotriva politicianului a început la 5 ianuarie. În aceeași zi, judecătorii au prelungit arestul preventiv pentru fostul premier cu încă 90 de zile.

La 17 ianuarie, Curtea de Apel (CA) din Chișinău a respins cererea avocaților ex-premierului, care au încercat să conteste decizia primei instanțe cu privire la prelungirea arestului preventiv cu încă 90 de zile. Partea apărării s-a adresat repetat la CA. Ședința de judecată în chestiunea dată trebuia să aibă loc la 24 februarie, însă audierile au fost amânate la rugămintea avocaților. Anume din cauza că instanţa de apel nu a examinat cererea apărării fostului șef al Cabinetului de Miniştri, ședința judecătoriei Buiucani ce urma să aibă loc la 25 februarie a fost amânată pentru data de 1 martie. Vineri, CA a respins pentru a doua oară demersul avocaților lui Filat, lăsându-l pe acesta în arest preventiv, în penitenciarul nr.13 din Chișinău.

Marți, 23 februarie, Curtea Constituțională a dispus că prelungirea arestului cu 90 de zile este neconstituțională, de aceea instanța trebuie să reexamineze motivarea deciziilor de acest fel. Astfel, la 1 martie, judecătoria Buiucani și-a reexaminat decizia și a prelungit arestul preventiv pentru Filat cu 30 de zile.

Fluxul de știri
0