Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avocat: Filat este deţinut în condiţii inumane

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат 01/03/2016
Влад Филат 01/03/2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Igor Popa, care îl apără în instanţă pe liderul PLDM, Vlad Filat, în dosarul de corupţie intentat pe numele acestuia, a exprimat îngrijorări legate de condiţiile inumane şi degradante în care este deţinut clientul său.

CHIŞINĂU, 1 mar – Sputnik. Procurorii au depus un demers de prelungire a termenului de arest al lui Vlad Filat cu 30 de zile, invocând aceleaşi argumente, iar textele unor demersuri ale procurorilor prezintă mai multe elemente de copy paste. Aceste dar şi alte informaţii despre examinarea dosarului Filat în judecată au fost oferite jurnaliştilor de către avocatul politicianului, Igor Popa.

„Procurorii au invocat iarăşi aceleaşi argumente, deşi legea spune clar că e nevoie de elemente noi când se cere prelungirea arestului. Demersurile procurorilor în ceea ce îl priveşte pe domnul Filat prezintă mai multe elemente de copy paste”, a declarat Igor Popa.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Societate
Filat, închis în ruinele unui vechi castel (foto)

Avocatul este de părere că se încearcă ţinerea în arest fără temeiuri solide a lui Vlad Filat.

„Vrem să atenţionăm opinia publică despre următoarele: se fac abuzuri, acte de injustiţie. Domnul Filat este menţinut în mod arbitrar în arest”, a mai declarat Popa.

Apărătorul lui Filat a amintit şi cu această ocazie despre faptul că a solicitat în mod repetat, dar şi azi, ca şedinţele să fie publice, pentru că nu ar avea ce să ascundă.

„Este important ca toată societatea şi mass-media să cunoască elementele şi pseudo-probele din acest dosar”, a spus avocatul.

Dânsul este de părere că „se urmăreşte scopul de a organiza un proces netransparent, foarte rapid, pe întuneric dacă vreţi, şi cu lezarea drepturilor lui Vlad Filat”.

Referindu-se la raportorii APCE, care l-au vizitat recent pe Filat în celulă, Popa a spus că aceştia au atenţionat că politicianul trebuie judecat într-un proces public transparent şi cu respectarea tuturor drepturilor.

„Le-am prezentat raportorilor o informaţie destul de amplă cu privire la drepturile şi libertăţile (lui Vlad Filat, n.red.) ce i-au fost îngrădite. Avem temeri legate de condiţiile inumane şi degradante în care este deţinut domnul Filat”, a mai spus avocatul.

În altă ordine de idei, Igor Popa a menţionat că „este inacceptabil ca un proces cu peste 5 mii de pagini, în care au fost implicaţi mai mulţi procurori şi ofiţeri de investigaţii, să se deruleze într-o manieră foarte urgentă. Acesta nu-i mersul normal al unui dosar. E prea multă grabă şi netransparenţă. Presupunem că se vrea a fi ascunse mai multe detalii”.

Fluxul de știri
0