Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Încă un politician din Moldova a fost reţinut de CNA

© Sputnik / Rodion ProcaMascat CNA НАЦ
Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Bărbatul a fost anunţat în căutare internaţională. Acesta s-a predat benevol organelor de drept, care îl cercetează penal pentru o presupusă faptă de estorcare de bani.

CHIŞINĂU, 1 mar – Sputnik. Fostul preşedinte al raionului Ialoveni, Lilian Popescu, anunţat în căutare internaţională, s-a predat organelor de anchetă. Despre aceasta informează serviciul de presă al CNA.

Sursa oficială subliniază că fostul preşedinte al raionului Ialoveni s-a predat astăzi la CNA, după ce a fost anunţat în căutare internaţională. Acesta este reţinut în izolatorul CNA, iar până la finele zilei Judecătoria Buiucani va decide în legătură cu arestarea preventivă a acestuia pe un termen de 30 de zile.

CNA aminteşte că pe 28 octombrie 2015, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la domiciliul fostului preşedinte al Consiliului raional Ialoveni, în legătură cu un caz de estorcare a 180.000 de euro de la administratorul unei companii autohtone, se spune în comunicat.

Строительство коттеджей в дачном поселке. Архивное фото - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Este imposibilă confiscarea averii corupţilor

La momentul efectuării percheziţiilor, ex-preşedintele Consiliului nu a fost de găsit la faţa locului, ulterior fiind anunţat în urmărire generală.

Potrivit denunţătorului, funcţionarul ar fi pretins această sumă pentru a favoriza desemnarea firmei acestuia drept câştigătoare a licitaţiei publice pentru construcţia unui Centru de simpozioane a mediului de afaceri european în satul Ruseştii Noi din Ialoveni.

În procesul de urmărire penală, s-a constatat că ex-preşedintele Consiliului a fost ales manager al proiectului şi, uzând de funcţia sa, ar fi reuşit să convingă membrii grupului de evaluare a ofertelor să desemneze firma în cauză învingătoare a licitaţiei.  Pentru acest serviciu, funcţionarul ar fi primit 25 000 de euro, restul sumei urmând să o obţină după finalizarea lucrărilor.

"Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, fostul şef al Consiliului ar fi exercitat presiuni asupra administratorului companiei câştigătoare, determinându-l să deschidă un cont peste hotare pe care să transfere 10 000 000 de lei ca, ulterior, să intre în posesia banilor. Şi asta deoarece conturile firmei ar fi fost sechestrate de organele de drept din Republica Moldova pentru depistarea unor nereguli în activitatea acesteia", mai precizează CNA.

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 15 ani de închisoare. Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.

Fluxul de știri
0