Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost elaborat topul infracţiunilor în Moldova

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaСтритрейсеры на ночных рейдах по поиску "банды ГТА", raiduri, poliţie, infractor, reţinere
Стритрейсеры на ночных рейдах по поиску банды ГТА, raiduri, poliţie, infractor, reţinere - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Nivelul infracţionalităţii în Republica Moldova a scăzut anul trecut cu aproape 5% în comparaţie cu anul precedent şi a crescut cu 13% faţă de anul 2011.

CHIŞINĂU, 29 feb – Sputnik. Conform datelor prezentate de Ministerul Afacerilor Interne, anul trecut în Moldova au fost înregistrate 39,8 mii infracţiuni, în scădere cu 4,8% faţă anul precedent, iar comparativ cu anul 2011 nivelul infracţionalităţii a crescut cu 13%, comunică Biroul Naţional de Statistică.

Cea mai mare rată a infracţionalităţii rămâne a fi înregistrată în localităţile urbane şi mai cu seamă în municipiile Chişinău şi Bălţi. În funcţie de distribuţia geografică a infracţionalităţii se constată o concentrare mai mare a infracţionalităţii în UTA Găgăuz-Yeri şi regiunea Sud. La nivel de raion, cea mai mare rată a infracţionalităţii s-a înregistrat în Ialoveni, Cantemir şi Căuşeni. Un nivel mai mic al infracţionalităţii se atestă în raioanele Râşcani şi Făleşti.

"Fiecare a cincea infracţiune este din categoria celor excepţional de grave, deosebit de grave şi grave, inclusiv 3,6% revin infracţiunilor excepţional de grave şi deosebit de grave, iar 16,9% revin celor grave", relevă datele statistice.

Протест полиция кордон Protest poliție cordon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce poliţia nu va mai tăinui informaţii

Pe parcursul anului trecut, aproape fiecare a şasea infracţiune a fost săvârşită în locuri publice, iar cu aplicarea armelor de foc, explozivelor şi grenadelor au fost săvârşite de 75 infracţiuni, inclusiv 30 cazuri de huliganism şi 4 cazuri de omor.

Din numărul total de infracţiuni înregistrate, 16,0% sunt săvârşite de persoane în vârstă aptă de muncă, dar fără ocupaţie. Totodată, de către minori sau cu participarea acestora au fost comise în jur de o mie de infracţiuni sau 2,5% din totalul infracţiunilor înregistrate. Comparativ cu anul precedent, se remarcă o reducere cu 14% a infracţiunilor săvârşite de minori şi în special a infracţiunilor privind viaţa sexuală şi contra patrimoniului.

În anul 2015 au fost înregistrate mai multe infracţiuni economice comparativ cu anul precedent, în special s-a majorat numărul cazurilor de contrabandă, cu 6%, şi falsificare a banilor.

De asemenea, a crescut numărul infracţiunilor militare de 1,5 ori şi a celor comise în grupuri organizate.

În anul 2015 s-a micşorat numărul persoanelor decedate în urma infracţiunilor înregistrate. Astfel, fiecare a treia persoana a decedat în urma accidentelor rutiere (34,7%), urmat de decesul din cauza omorurilor (22,3%) şi vătămărilor intenţionate (14,3%). În rezultatul infracţiunilor grave au decedat 260 persoane.

Fluxul de știri
0