Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Îndeplinirea cerințelor FMI va conduce la concedierea bugetarilor

© Flickr / Shiny Things / Accesați arhiva multimediaШтаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне
Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul Galina Șelari consideră că astfel reputația Cabinetului de Miniștri condus de Pavel Filip, şi aşa destul de proastă, va avea şi mai mult de suferit.

CHIȘINĂU, 29 feb — Sputnik, Andrei Petric. Guvernul Moldovei, care este în așteptarea misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) și a unui posibil credit din partea acestuia, seamănă cu un copil căruia i s-a promis un cadou de Anul Nou, fără a se concretiza însă în care an anume. Despre acest lucru vorbesc deschis economiștii, precizând că toate speranțele, năzuințele și așteptările Cabinetului de Miniștri condus de Pavel Filip sunt legate de posibila creditare a țării noastre din afară.

валюта - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Analiști: FMI va stoarce tot ce se poate din Republica Moldova

Directorul executiv al Centrului de Cercetări Strategice și Reforme, Galina Șelari, a declarat pentru Sputnik că guvernul țării noastre nu trebuie să mizeze neapărat pe "colacul de salvare" din afară, ci să conteze mai mult pe propriile forțe, pentru că oferirea unui credit de către FMI este o problemă de perspectivă îndelungată. Moldova nu are un nou memorandum cu această organizație financiară internaţională și chiar dacă va fi semnat, potrivit interlocutoarei, el va aduce cu sine un șir de măsuri nepopulare pentru populaţie, iar politica de austeritate la nivelul întregii țări nu poate entuziasma pe nimeni.

Șelari afirmă că oamenii simpli nu trebuie să aștepte finanțarea de la FMI ca pe o mană cerească, deoarece pentru bugetari condițiile impuse de creditorii externi ar putea constitui o lovitură serioasă. Unii dintre ei nu vor mai avea adaosuri la salarii, iar alții por rămâne în general fără un loc de muncă.

Economistul mai sugerează de asemenea un posibil scenariu privind optimizarea tuturor instituțiilor bugetare: spitale, școli, case de cultură, primării din localitățile nu prea mari. Iar acest lucru înseamnă, potrivit expertului, că majoritatea angajaţilor instituțiilor "optimizate" vor rămâne pur și simplu în stradă, fără mijloace de existență.

"Aceasta înseamnă reducerea tuturor cheltuielilor legate de obligațiunile sociale ale statului fața cetățenilor. Adică, este vorba de continuarea reformelor în educație și anume despre optimizarea școlilor, care va duce la dispariția totală a satelor din Moldova. Aceasta înseamnă și reforma în domeniul sănătății, optimizarea instituțiilor medicale. Toate cerințele FMI vor afecta sectorul bugetar, iar cei angajați în sfera bugetară sunt în marea lor majoritate angajaţii din domeniul educației, al ocrotirii sănătății și al culturii. Poate avea loc o reducere semnificativă a bugetarilor din aceste sectoare. O alternativă de angajare a acestora pe piaţa respectivă practic nu există", a opinat Șelari.

Și chiar dacă guvernul țării va putea satisface măcar unele condiții, care vor conveni creditorilor externi, și vor crea da senzaţia unei oarecare stabilități, finanțarea externă a Moldovei nu va începe mai degrabă decât în toamna acestui an. "Dar până atunci, membrii cabinetului de miniștri vor trebui să-și bată serios capul din ce va trăi țara până în toamnă, ţinând cont de deficitul bugetar acut", a încheiat Șelari.

Fluxul de știri
0