Moldova a deschis o poartă pentru „procurorul român european”

© ziaruldecluj.roMariana Alexandru, expert anticorupţie, procuror DNA
Mariana Alexandru, expert anticorupţie, procuror DNA - Sputnik Moldova
Abonare
Vineri şi-a anunţat demisia Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin. Odată cu această plecare din funcţie se pare că s-a ivit ocazia mult aşteptată de unii politicieni, care au pledat pentru aducerea în ţară a unui procuror din UE.

CHIŞINĂU, 26 feb – Sputnik. Partidul Liberal din Moldova, condus de Mihai Ghimpu, a pledat o perioadă pentru ca în fruntea Procuraturii moldoveneşti să fie adus un procuror european. Liberalii moldoveni au vorbit şi despre experienţa DNA din România, structură din care ar fi fost cazul, în opinia dânşilor, să fie selectat un procuror pentru Republica Moldova.

Dar eliberarea de către Gurin a fotoliului de Procuror General nu pare să le fi adus aminte liberalilor moldoveni că şi-au dorit adineauri un procuror cu experienţă DNA în Republica Moldova.

Стритрейсеры на ночных рейдах по поиску банды ГТА, raiduri, poliţie, infractor, reţinere - Sputnik Moldova
"Război" între deputaţi şi miniştri pe tărâmul imunităţii parlamentare

Expertul în drept din Republica Moldova, Pavel Midrigan, susţine că propunerea liberalilor nu poate fi pusă în aplicare, din simplu motiv că ar fi una neconformă cu legislaţia.

Totodată, expertul a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că demisia lui Gurin urmăreşte mai multe obiective legate de relaţiile cu partenerii externi, alegerea preşedintelui ţării, îmbunătăţirea imaginii guvernării şi slăbirea pornirilor protestatare din societate.

Pavel Midrigan a subliniat că odată ce Parlamentul a adoptat o nouă lege a Procuraturii, prin care sunt prescrise mai multe transformări esenţiale în sistemul respectiv, este logic ca această instituţie, deja reformată, să fie reprezentată de alte feţe, asupra cărora nu planează nici un fel de suspiciuni reale sau imaginare, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Una dintre condiţiile impuse ţării pentru reluarea susţinerii politice şi financiare de către structurile occidentale este reforma justiţiei, din care face parte, deja în mod expres, Procuratura.

Impactul pozitiv asupra relaţiilor cu partenerii externi reprezintă o altă miză importantă, ce are legătură directă atât cu adoptarea noii legi a Procuraturii, cât şi cu demisia Procurorului General, ce va trebui să fie urmată de numirea unui alt conducător al sistemului procuraturii.

Totodată, expertul a subliniat că ne putem aştepta la o numire a noului conducător al Procuraturii în baza vechii proceduri, dat fiind faptul că pentru aplicarea noii proceduri va fie necesară revizuirea Constituţiei.

Alegerea Preşedintelui de asemenea ale regătură cu demisia Procurorului general, mai declară Pavel Midrigan. Expertul susţine că noua lege a Procuraturii, demisia Procurorului General şi numirea altuia va crea atât la nivelul Parlamentului, precum şi în societate o atmosferă prielnică în perspectiva alegerii şefului statului. După acest exerciţiu complex mai mulţi deputaţi vor avea motive să se prevaleze de faptul că au demarat schimbări pozitive, care trebuie să fie susţinute.

Pe un asemenea fundal protestele antiguvernamentale nu vor mai arăta la fel de solid, mai consideră Midrigan, subliniind că „deja guvernarea va putea să spună că este foarte receptivă la revendicările protestatarilor”.

Expertul mai consideră că funcţia de Procuror General ar putea să rămână vacantă o perioadă mai lungă şi că asta nu afectează activitatea Procuraturii, dat fiind faptul că urmărirea penală este coordonată de Prim Procurorul General adjunct.

După Gurin, probabil va fi numit nu doar un profesionist ci o persoană cu o carieră de jurist şi cu o reputaţie ireproşabilă, or tocmai de asta are nevoie acum guvernarea.

Această mişcare, ca şi altele care vor urma reprezintă un scenariu amplu de câştigare a încrederii partenerilor externi, a populaţiei şi a partenerilor sociali, în vederea consolidării actualei guvernări, a conchis expertul.

Fluxul de știri
0