"Război" între deputaţi şi miniştri pe tărâmul imunităţii parlamentare

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaСтритрейсеры на ночных рейдах по поиску "банды ГТА", raiduri, poliţie, infractor, reţinere
Стритрейсеры на ночных рейдах по поиску банды ГТА, raiduri, poliţie, infractor, reţinere - Sputnik Moldova
Abonare
Deputaţii moldoveni ar putea fi traşi la răspundere penală fără ca să le fie retrasă imunitatea parlamentară în baza procedurii obligatorii la ora actuală.

CHIŞINĂU, 24 feb – Sputnik. Guvernul de la Chişinău a aprobat un proiect de lege care prevede că în anumite condiţii pornirea urmăririi penale contra unui deputat ar putea să aibă loc fără acordul Parlamentului, adică exceptând procedura, actualmente obligatorie, de ridicare a imunităţii deputatului vizat, la cererea Procurorului General.

Ponta Понта - Sputnik Moldova
Legislatorii români l-au lăsat pe premierul Ponta cu imunitate

Serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova menţionează că miniştrii au aprobat proiectul de lege pentru modificarea articolul 70 din Constituţie. Documentul urmăreşte îngustarea protecţiei statutului de parlamentar prin stabilirea unei norme ce oferă posibilitatea pornirii urmăririi penale asupra unui deputat fără acordul Parlamentului.

Totodată, a fost specificat faptul că aplicarea procedurii respective va fi permisă doar în cazul în care parlamentarul este surprins în momentul comiterii unei infracţiuni, pentru care legea prevede reţinerea obligatorie „în flagrant special".

Sursa mai subliniază că proiectul a fost coordonat cu toate ministerele şi a fost consultat public. Acesta a fost plasat pe pagina web a Ministerului Justiției, iar expertiza anticorupție a stabilit că documentul nu atestă incompatibilități cu standardele internaționale în domeniu.

Documentul va fi înaintat Curţii Constituţionale a Republicii Moldova pentru avizare, după care va fi înaintat Parlamentului spre examinare. 

Fluxul de știri
0