Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O nouă ședință de judecată în dosarul „grupul Petrenco”: vor oare fi dezordini?

© Sputnik / Мирослав РотарьЗдание суда в понедельник охранял усиленный кордон спецназа.
Здание суда в понедельник охранял усиленный кордон спецназа. - Sputnik Moldova
Abonare
Câţiva membri şi activişti ai partidului extraparlamentar de opoziţie "Blocul Roşu", condus de fostul deputat, membru de onoare al APCE Grigore Petrenco, vor fi aduşi vineri la o nouă şedinţă de judecată.

CHIȘINĂU, 26 feb — Sputnik. Vineri, la Judecătoria sectorului Râșcani al capitalei va avea loc o nouă ședință de judecată în dosarul „grupului Petrenco".

Câțiva membri și activiști ai partidului de extraparlamentar de opoziţie „Blocul roșu", în frunte cu fostul deputat, membru de onoare al APCE, Grigore Petrenco, au fost plasați în arest preventiv la 6 septembrie 2015, în urma protestelor din fața clădirii Procuraturii Generale a RM, fiind învinuiți de dezordini în masă.

Potrivit anchetei, cele șapte persoane reținute au organizat, condus și au participat activ la acțiuni ilegale, nu s-au conformat oamenilor legii, au aplicat forța fizică, utilizând mai multe obiecte în calitate de armă.

Григорий Петренко - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Grupul Petrenco, eliberat contra unei sume de bani. Cât şi cine a plătit

Au fost arestați Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuk, Mihail Amerberg, Alexandr Roșco, Oleg Buznea și Andrei Druzi.

La precedenta ședință de judecată, din 15 februarie curent, susținătorii forțelor de opoziție au pichetat clădirea judecătoriei Râșcani, cerând eliberarea „grupului Petrenco". Între protestatari și colaboratorii organele ocrotirii ordinii de drept s-au iscat altercații, care însă nu au fost de durată. În consecință, liderii protestatarilor au reușit să pătrundă în interiorul judecătoriei, însă decizia instanţei a rămas neschimbată.

Abia la 22 februarie instanța, care i-a anunțat pe participanții la protest și pe avocații acestora cu doar câteva minute înainte de începutul ședinței, a decis ca „grupul Petrenco" să fie trecut în arest la domiciliu.

În afară de aceasta, marți Curtea Constituțională (CC) a RM a recunoscut ca fiind ilegală prelungirea arestului preventiv cu 90 de zile, specificând că aceasta (prelungirea) nu poate să depășească 30 de zile. Președintele CC, Alexandru Tănase, a declarat că „în decurs de 30 de zile instanțele de judecată vor verifica temeinicia menţinerii în arest a persoanelor care se află în arest mai mult de 90 de zile, dar perioada de privare a acestora de libertate nu depăşeşte 12 luni.

Se presupune că la ședința de judecată care începe la ora 11.30 deputații Parlamentului European și membrii APCE se vor produce în calitate de garant pentru eliberarea de sub arest a „grupului Petrenco".

Fluxul de știri
0