Die Welt: Putin îi pregăteşte dolarului o surpriză „de aur"

© Fotolia / Ded Pixto Aur
Aur - Sputnik Moldova
Abonare
Cel mai probabil că Vladimir Putin nu se ghidează de considerentele economice, ci de dorinţa de a slăbi poziţia dominantă a dolarului, scrie Die Welt.

CHIŞINĂU, 25 feb — Sputnik. În pofida dificultăţilor financiare Rusia îşi suplineşte activ rezervele de aur. Totodată, Vladimir Putin urmăreşte un plan propriu, întrucât nu există o fundamentare economică pentru asemenea procurări masive de aur, scrie ziarul german Die Welt, citat de Russia Today.

„Este un atac subtil asupra poziţiei dominante a dolarului", afirmă autorii articolului. Vladimir Putin cumpără aur, însă nu o face deschis, deşi e un proces masiv. În luna ianuarie, spre exemplu, rezervele au fost majorate cu 20 de tone de aur, iar acest lucru nu s-a întâmplat demult, menţionează publicaţia. La acest moment rezervele de aur ale Rusiei constituie 1300 de tone, scrie Die Welt. Politicienii sunt îngrijoraţi de pericolul începerii unui nou „război rece" între Moscova şi Occident.

La crisi del settore energetico aumenta il rischio di conseguenze sistemiche sulla finanza globale. - Sputnik Moldova
Analiştii UBS: Despre prăbuşirea globalizării

Potrivit publicaţiei, rezervele de aur ale Rusiei s-au majorat din 2005 până în prezent de patru ori. Doar în ultimele 12 luni acestea au crescut cu 200 de tone.

„Putin vrea să renunţe la dolar, oricât ar fi preţul pe care trebuie să îl plătească", afirmă autorii articolului.

Ei mai adaugă că banii pot fi folosiţi ca armă financiară, iar Washingtonul folosea anterior această armă pentru a face presiune asupra Rusiei.

Sancţiunile introduse de Occident Federaţiei Ruse din cauza regiunii Crimeea au afectat companiile ruseşti, care nu au mai avut posibilitatea să ia credite de pe pieţele internaţioanle, deoarece toate operaţiunile se desfăşoară, de regulă, în dolari. Acum Putin doreşte să diminueze dependenţa de valuta mondială dominantă, menţionează publicaţia germană.

Unica ţară care are un ritm de procurare a aurului mai mare decât Rusia este China. Rezervele acestei ţări se cifrează astăzi la 1600 de tone şi China ocupă, astfel, poziţia a cincea în raitingul global privind rezervele de aur. Rusia se află pe poziţia a şasea, iar primele locuri sunt ocupate de SUA, Germania, Italia şi Franţa.

Fluxul de știri
0