CHIŞINĂU, 25 feb — Sputnik. După ce fluxurile de capital s-au redus enorm în urma crizei financiare din 2008, scrie portalul capital.ro, ne-ar putea aştepta un "război global pentru capital" în care țările cu o puternică finanțare internă și cele care depind de investiţii străine pierd, consideră analiştii de la UBS, citaţi de Business Insider.
În contextul în care băncile şi investitorii au avut pierderi în cadrul tranzacţiilor internaţionale riscante ca urmare a crizei din 2008, bazinele de capital au fost menţinute cu prioritate în interiorul graniţelor naţionale prin reglementările financiare.
Analiştii de la UBS Group Paul Donovan și Sophie Constable afirmă că perioada globalizării fluxurilor de capital poate fi considerată cea a anilor 1995-2008, iar după criza globală care s-a produs, nu şi-a mai revenit.
„Globalizarea fluxurilor de capital a fost o caracteristică a mediului post-1995, aşa cum a fost şi globalizarea fluxurilor comerciale. Fluxurile de capital la nivel mondial s-au redus semnificativ în urma crizei financiare globale și nu s-au recuperat ulterior la modul la care şi-a revenit comerțul global".
Riscul politic este un al factor major care descurajează învestiţiile străine, scrie capital.ro, cu referire la poziţia analiştilor UBS.
„Înțelegerea riscului politic necesită o investiție mai mare în timp și resurse decât necesită intelegerea riscului economic. Riscurile politice fac ca investitorii să fie mai susceptibili de a-şi păstra banii mai aproape de casă", spun ei.
O concluzie importantă a acestei analize este că stabilitatea şi durabilitatea unei ţări este asigurată de capitalul financiar intern, iar ţările care se bazează pe investitorii străini vor duce-o mai rău, nefiind atractive pentru investiţiile directe.