Presa: România intervine în războiul din Ucraina

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaPost militar, estul Ucrainei. Блокпост украинской армии в окрестностях Славянска
Post militar, estul Ucrainei. Блокпост украинской армии в окрестностях Славянска - Sputnik Moldova
Abonare
Memorandumul aprobat miercuri de Guvernul de la Bucureşti, ce se referă la semnarea unui contract de donaţie a unor echipamente militare pentru Guvernul ucrainean, a iscat suspiciuni privind implicarea României în războiul din Ucraina.

CHIŞINĂU, 25 feb – Sputnik. Referindu-se la acest memorandum, portalul activenews.ro a publicat un material cu titlul „E OFICIAL: România se implică în războiul din Ucraina. MApN a trimis echipamentele în ţara vecină”.

Serviciul de presă al Guvernului României anunţă într-un comunicat despre aprobarea semnării unui contract, printr-un memorandum, pentru efectuarea unei donaţii către Guvernul Ucrainei, constând în bunuri mobile aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Сотрудники Управления специальных операций НАБУ приняли присягу в Киеве. Poroşenko şi militari ucraineni. - Sputnik Moldova
Debarcarea ucrainenilor pe Insula Şerpilor nu-l surprinde pe ambasadorul Lazurca

Instituţia a precizat că statul român face această donaţie ca urmare a solicitării adresate de partenerul ucrainean în februarie 2015, pe fondul situației interne din Ucraina și a necesității de asigurare cu echipamente militare a forțelor sale armate, respectiv cu bunuri tehnico-materiale și echipamente ne-letale  pentru refacerea capacității operaționale.

În comunicatul citat se mai spune că donaţia, în valoare totală 1.122.151 lei, va contribui la îmbunătăţirea dotării structurilor forţelor armate ucrainene, precum și la consolidarea relaţiilor bilaterale în domeniul apărării. Vor fi donate bunuri precum echipament, containere de pânză.

Contractul de donație va fi semnat pe teritoriul statului român, de către Ministerul Finanțelor, în numele statului român, și va cuprinde clauze specifice, astfel încât aplicabilă contractului să fie legea română. Ministerul Apărării Naționale, prin structurile abilitate, va suporta cheltuielile pentru pregătirea bunurilor care vor fi donate, paza și transportul al acestora din locul de depozitare către locul de îmbarcare pentru parcurs extern, precum și costurile pentru efectuarea formalităților vamale.

Romtehnica SA, aflată în coordonarea MApN,  va îndeplini formalităților vamale de export și predare a produselor către partenerul extern, fără a percepe comision pentru acestea.

Fluxul de știri
0