Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Miniştrii contra deputaţilor sau cum va fi restrânsă imunitatea parlamentară

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Молдовы
Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat un proiect de modificare a Constituţiei, prin care se urmăreşte excluderea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare şi tragerea directă la răspundere penală a deputaţilor în cazurile de flagrant.

CHIŞINĂU, 24 feb – Sputnik. Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede că în anumite condiţii începerea urmăririi penale contra unui deputat poate avea loc fără acordul Parlamentului.

Влад Филат Vlad Filat - Sputnik Moldova
Politică
Decis: Filat nu mai are imunitate de deputat

Serviciul de presă al Guvernului menţionează că miniştrii au aprobat proiectul de lege pentru modificarea articolul 70 din Constituţia Republicii Moldova. Documentul urmăreşte îngustarea protecţiei statutului de parlamentar, prin stabilirea unei norme ce oferă posibilitatea pornirii urmăririi penale asupra unui deputat fără acordul Parlamentului.

Totodată, a fost specificat faptul că aplicarea procedurii respective va fi permisă doar în cazul în care parlamentarul este surprins în momentul comiterii unei infracţiuni, pentru care legea prevede reţinerea obligatorie în flagrant special.

Sursa subliniază că proiectul a fost coordonat cu toate ministerele şi a fost consultat public. Acesta a fost plasat pe pagina web a Ministerului Justiției, iar expertiza anticorupție a stabilit că documentul nu atestă incompatibilități cu standardele internaționale în domeniu.

Documentul va fi înaintat Curţii Constituţionale pentru avizare, după care va fi înaintat Parlamentului spre examinare.

Fluxul de știri
0