CHIŞINĂU, 24 feb – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova se întruneşte joi, 25 februarie curent, în prima sa şedinţă plenară din sesiunea de primăvară-vară. Printre proiectele de acte legislative incluse pe ordinea de zi figurează şi cele ce se referă la condiţiile României pentru acordarea creditului de 150 de milioane de euro.
Anterior Sputnik a relatat că decizia de convocare joi a primei şedinţe din sesiunea de primăvară-vară a fost luată miercuri de Biroul permanent al legislativului de la Chişinău.
Pentru primele şedinţe ale Parlamentului din această sesiune sunt pregătite pentru dezbateri în jur de 50 de proiecte de acte legislative. Printre acestea se numără pachetul financiar-bancar, pachetul energetic şi pachetul de integritate.
Tot miercuri premierul moldovean, Pavel Filip, a recunoscut faptul că dificultăţile guvernului pe care îl conduce în dialogul cu partenerii externi sunt legate de situaţia din sistemul financiar-bancar al ţării.
Este de menţionat şi faptul că preşedintele şi premierul români, Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş au condiţionat acordarea primei tranşe din creditul de 150 de milioane de euro promis Republicii Moldova doar dacă autorităţile de la Chişinău vor face reformele aşteptate de partenerii occidentali şi anume în domeniul financiar-bancar, justiţiei şi energetic.
„Aşteptăm să vedem reforme, după care vom putea să purcedem la acordarea primei tranşe”, a spus şeful statului român la 17 februarie, la întâlnirea de la Bucureşti cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Atunci Iohannis a precizat că guvernarea de la Chişinău trebuie să poată prezenta dovezi despre buna guvernanţă bancară, să facă reforme în justiţie şi să aibă o foaie de parcurs cu Fondul Monetar Internaţional.
Totuşi, Iohannis a precizat că nu se ştie dacă acest proces va dura o lună, trei sau şase.
La rândul său premierul Cioloş a spus că decizia impunerii anumitor condiții Guvernului de la Chișinău, în schimbul deblocării primei tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro, nu reprezintă lipsă de încredere, ci este vorba mai degrabă de un set de reforme așteptate de cetățenii Republicii Moldova, dar și de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.