Fermierii români suferă din cauza războiului economic dintre UE și Rusia

© Sputnik / Valery Titievsky / Accesați arhiva multimediaporc
porc - Sputnik Moldova
Abonare
Crescătorii de porci din România trag alarma. Previziunile pentru prima parte a anului 2016 sunt sumbre și aruncă fermierul român într-un marasm economic și existențial fără precedent.

CHIȘINĂU, 28 ianuarie — Sputnik. Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, care este membru al Federației Naționale Pro Agro, se arată îngrijorată de situația gravă din ultima perioadă cu care se confruntă fermierii români, crescători de porci, din cauza invaziei de carne din țările Uniunii Europene.

Asociația precizează într-un comunicat de presă că prețul de vânzare la poarta fermei a atins deja pragul de 3,5 RON/kg, în timp ce prețul de producție al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6,0 RON/kg. Acest preț de vânzare al porcului viu este cel mai mic din ultimii cinci ani, totodată, prețul de vânzare al cărnii de porc la raft a rămas același.

овощи - Sputnik Moldova
Ministru: produsele de import omoară producătorii români şi otrăvesc populaţia

România, spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, nu are dreptul să vândă porc viu în spațiul comunitar, iar, din cauza războiului economic dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, a sancțiunilor reciproce și, prin urmare, piața rusă fiind închisă, piața României a fost invadată, cel puțin în ultimele două luni, de carne de porc provenită din Ungaria, Germania, Polonia. În aceste condiții, fermierul român este neprotejat și nu are arme suficiente pentru a face față acestui război.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România face apel către autoritățile statului pentru a limita și chiar interzice comercializarea în supermarketuri a produselor alimentare de origine străină după exemplul Franței, stat al cărui Guvern s-a aliat cu asociațiile și producătorii naționali, găsind pârghiile legale pentru asemenea măsuri.

Totodată, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.R) și Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (A.P.C.P.R.) au propus Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) o serie de modificări, dintre care cea mai importantă este eliminarea României din Anexa Deciziei UE nr. 764/2013, eliminare care ar debloca comerțul național cu porci vii către alte state membre.

Fermieri crescători de porci au reușit deblocarea comerțului cu porci vii către țările terțe în anul 2013. Membrii A.C.E.B.O.P.R, având deja o experiență pozitivă, au promis tot sprijinul pentru deblocarea comerțului cu porc viu românesc către Uniunea Europeană, iar draftul noii decizii, agreat de comun acord, va fi negociat săptămâna viitoare cu membrii Comisiei Europene.

Fluxul de știri
0