Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Penitenciarul 13 şi izolatorul CNA ar putea fi populate cu noi „locatari”

© Photo : Igor VzorovТюрьма
Тюрьма - Sputnik Moldova
Abonare
La Judecătoria sectorului Buiucani au loc miercuri mai multe şedinţe de judecată în dosarul coruperii pasive şi active la Primăria Chişinău.

CHIŞINĂU, 24 feb – Sputnik. Procurorii anticorupţie vor cere miercuri în instanţă mandat de arest pe un termen de 30 de zile pentru cele 12 persoane reţinute luni în cadrul unui dosar de corupere pasivă şi activă la Primăria municipiului Chişinău, a declarat pentru Sputnik procurorul Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale.

„Începând cu ora 12.00, procurorii solicită mandat de arest preventiv pe un termen de 30 de zile pentru cele 12 persoane, printre care şi doi funcţionari ai Primăriei municipiului Chişinău, reţinute luni în urma unor percheziţii efectuate de CNA şi procurori. Şedinţele de judecată au loc pentru fiecare reţinut separat şi se desfăşoară la Judecătoria Buiucani”, a declarat Vieru.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
CNA: funcţionarii primăriei Chişinău „acceptau” mita cu zecile de mii

Acţiunile procurorilor s-au desfăşurat în cadrul a 35 de cauze penale ce vizează infracţiuni de corupere activă şi pasivă, pe care le-ar fi comis angajaţi ai Primăriei, reprezentanţi ai altor autorităţi publice locale, agenţi economici şi persoane fizice. Bănuiţii au fost reţinuţi luni pentru 72 de ore şi plasaţi în izolatorul CNA.

Maria Vieru a precizat pentru Sputnik că miercuri magistraţii de la Judecătoria Buiucani vor decide şi unde vor fi plasate în arest persoanele reţinute, în izolatorul CNA sau la Penitenciarul 13.

Potrivit materialelor procesului penal, s-a stabilit că şeful interimar al Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţii a Primăriei Chişinău (DADC), Vasile Olaru, acţionând în complicitate cu specialistul principal al Direcţiei, acceptau şi primeau sistematic, personal sau prin mijlocitor, bunuri, privilegii sau avantaje sub orice formă, ce nu li se cuvin pentru a grăbi executarea unor acţiuni ce ţin de atribuţiile sale funcţionale. De regulă era vorba despre urgentarea semnării proceselor-verbale de recepţie finală a unor lucrări de construcţie, intermedierea eliberării autorizaţiilor de construcţii, certificatelor de urbanism etc.

În urma investigaţiilor operative, s-a  constatat că, pentru serviciile sale, şeful DADC accepta sume cuprinse între 500 de lei şi 10 mii de lei.

Fluxul de știri
0