Estonia marchează 98 de ani de independență

© Sputnik / Вольдемар Мааск / Accesați arhiva multimediaТАЛЛИН ЗАМОК ТООМПЕА
ТАЛЛИН ЗАМОК ТООМПЕА - Sputnik Moldova
Abonare
Cu ocazia aniversării a fost pregătit un amplu program de sărbătoare, care va debuta cu arborarea drapelului de stat pe străvechiul turn „Pikk Hermann”.

CHIȘINĂU, 24 feb — Sputnik. Estonia sărbătorește miercuri cea de a 98-a aniversare de la declararea independenței. În toată țara se vor desfășura activități festive, iar la Tallinn va avea loc o paradă militară.

Se consideră că Republica Estonia a fost înființată la 24 februarie 1918, atunci când comitetul salvării naționale a făcut public la Tallinn manifestul prin care a fost proclamată republica independentă și democratică.

Реанимационное отделение ГКБ им. С.П. Боткина, medic - Sputnik Moldova
Reprezentanții instituţiilor de sănătate din RM în vizită în Estonia

La Tallinn va avea loc ceremonia solemnă de arborare a drapelului de stat pe turnul străvechi „Pikk Hermann". Va fi prezent și va lua cuvânt președintele Parlamentului, Eiki Nestor. După care va urma depunerea de flori la monumentul eroilor căzuți în războiul pentru apărare din 1918 — 1920; la Catedrală se va oficia un serviciu divin; vor fi înmânate premii de stat în domeniul științei, culturii și sportului.

Punctul culminant al sărbătorii va fi parada militară din piața Libertății din capitala Estoniei la care vor participa peste o mie de militari nu doar din Estonia, ci și din alte țări. Vor defila: contingentul militar din SUA aflat în Estonia și constituit din circa 70 de militari și patru camioane blindate. În afară de americani, la paradă vor participa militari din Marea Britanie și purtători de drapel din Belgia, Polonia, Letonia și Lituania.

Estlands hovedstad, Tallin - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Estonienii își vor împărtăși cu moldovenii experiența în administrarea locală

Dacă va fi timp senin, centrul Tallinnului va fi survolat la mică înălțime de aparate ale Forțelor Aeriene (FA) ale Estoniei, precum și de avioane de vânătoare ale FA ale Belgiei care participă la misiunea de apărare antiaeriană a NATO în Țările Baltice; avioane de vânătoare ale FA din Spania și Polonia; elicoptere ale forțelor armate ale SUA UH60 Black Hawk, un avion de supraveghere AWACS E-3.

Parada va fi deschisă de președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves. Sărbătoarea se va încheia cu un concert care va avea loc în incinta teatrului „Estonia" în cadrul căruia președintele Ilves va rosti un cuvânt de felicitare. După încheierea concertului, șeful statului și soția sa vor da o recepție în sala de concert a teatrului.

Fluxul de știri
0