Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Agenda primei şedinţe plenare a Parlamentului, cu subiecte importante

© Parlamentul Republicii MoldovaAndrian Candu
Andrian Candu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Co-raportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj și Ögmundur Jonásson s-au întâlnit marţi cu preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

CHIŞINĂU, 23 feb – Sputnik. Implementarea reformelor în Republica Moldova a fost subiectul principal discutat de președintele Parlamentului Andrian Candu cu co-raportorii Comisiei de monitorizare a APCE, Valentina Leskaj și Ögmundur Jonásson.

Oficialii au făcut un schimb de opinii despre evoluțiile social-politice și economice din țara noastră, funcționarea instituțiilor democratice și acțiunile imediate de avansare a Republicii Moldova în implementarea reformelor, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Andrian Candu s-a referit la prioritățile sesiunii de primăvară a Parlamentului, fiind vorba de pachete legislative importante prin care Republica Moldova să depășească o serie de provocări cu care se confruntă. Potrivit spicherului, cea mai importantă foaie de parcurs pentru țara noastră este Acordul de Asociere cu UE.

”Pentru primele ședințe ale Parlamentului din sesiunea de primăvară avem pregătite pentru discuții și aprobare circa 50 de proiecte de acte legislative, între care pachetul financiar-bancar, pachetul energetic, pachetul de integritate. Este o agendă importantă de reforme, care conține modificări asupra cărora am convenit cu partenerii de dezvoltare. Chiar la prima ședință urmează să aprobăm Legea cu privire la Procuratură, în lectura a doua. Până la finele acestei sesiuni, Parlamentul intenționează să adopte și legislația conexă Legii cu privire la Procuratură pentru a duce la bun sfârșit reforma Procuraturii”, a declarat Candu.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Socialiştii solicită convocarea şedinţelor plenare ale Parlamentului

Președintele Parlamentului a menționat și importanța accelerării reformei în justiție. Candu a reiterat determinarea autorităților de a implementa recomandările misiunii pe justiție a UE, care se desfășoară în prezent în Republica Moldova și are drept scop de a verifica eficiența instituțională a organelor de drept. Concluziile și recomandările misiunii pe justiție a UE vor fi formulate în primăvară anului curent.

Co-raportorii Comisiei de monitorizare a APCE au încurajat autoritățile Republicii Moldova să elaboreze și să implementeze reformele necesare pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

Un alt subiect al discuțiilor l-a constituit condițiile de detenție preventivă a ex-prim-ministrului Republicii Moldova, deputatul Vlad Filat și a fostului deputat Grigore Petrenco.

Co-raportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj și Ögmundur Jonásson efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova, în zilele de 22-23 februarie.

Fluxul de știri
0