Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fostul șef de la BEM rămâne în arest încă trei luni

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaМосковский городской суд
Московский городской суд - Sputnik Moldova
Abonare
Instanța de judecată a decis să nu-l elibereze pe fostul șef al BEM, prelungindu-i termenul de aflare în arest cu 90 de zile.

CHIȘINĂU, 23 feb — Sputnik. Judecătoria sectorului Buiucani al capitalei a satisfăcut demersul procurorului și a prelungit cu 90 de zile arestul fostului președinte al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), Grigore Gacikevici, care are statut de învinuit într-un dosar penal.

El a fost reținut pentru 72 de ore la 1 decembrie 2015, fiind bănuit de încălcarea regulilor de creditare. Este vorba de un nou dosar penal intentat la 30 noiembrie 2015. Ancheta pune accentul pe faptul că acordarea de către bancă a creditelor neperformante în sumă de 260 de milioane de lei pentru trei agenți economici a avut loc în perioada în care Gacikevici se alfa în fruntea acestei instituții financiare.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Al zecelea dosar de acuzare pentru fraude la BEM

Procurorii au insistat în privinţa arestării lui Gacikevici, deoarece aveau bănuieli că acesta „şi-ar fi putut coordona cu alți suspecți mărturiile, pentru a-și diminua rolul său în acest dosar".

După ce a fost reținut, lui Gacikevici i-a fost prelungit de câteva ori arestul cu câte 30 de zile, iar de această dată — deja cu 90 de zile.

Anterior, avocatul fostului șef al BEM declarase că clientul său a fost reținut în ziua în care se externase de la spitalul oncologic, iar diagnosticul dat de medici necesită alte condiții de tratament decât cele din închisoare.

Gacikevici a mai fost reținut în calitate de învinuit în dosarul privind acordarea ilegală a creditelor de către bancă.

Conform legislației în vigoare, în noul dosar inculpatul riscă o amendă de 2 — 3 mii de unități convenționale sau privațiune de libertate pe un termen de la 2 până la 7 ani.

Fluxul de știri
0