Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Al zecelea dosar de acuzare pentru fraude la BEM

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Procuratura a trimis în judecată un nou dosar pe cazul BEM, care vizează acordarea creditelor neperformante pentru trei firme, în sumă de 244 milioane lei.

CHIŞINĂU, 18 feb – Sputnik. Procuratura Anticorupţie anunţă despre finalizarea urmăririi penale în privinţa a cinci foşti membri ai Comitetului de creditare al BC “Banca de Economii”, acuzaţi de încălcarea regulilor de creditare cu cauzarea daunelor în proporţii deosebit de mari instituţiei financiare.

Potrivit celor constatate de procurori, în intervalul anilor 2010-2011, fostul preşedinte în coparticipare cu alţi patru membri ai Comitetului de Creditare al BEM, au acordat credite neperformante pentru trei firme, în sumă de 244 milioane lei. Deşi, potrivit legislaţiei, intervenţia Comitetului de Creditare se impunea şi acordarea creditelor urma a fi stopată, cu recuperarea imediată a mijloacelor financiare acordate, inculpaţii nu au întreprins acţiuni în acest sens, prejudiciind instituţia bancară în proporţii deosebit de mari. 

Московский городской суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce sunt amânate ședințele de judecată în cazul BEM

În total, Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţa de judecată 10 cauze penale de învinuire a inculpaţilor de comiterea mai multor episoade de acordare a creditelor neperformante din sursele BEM. Actualmente, fostul preşedinte al Comitetului de Creditare al BEM se află în arest preventiv, iar complicii săi sunt cercetaţi în stare de libertate.

În scopul recuperării prejudiciului cauzat Băncii de Economii au fost aplicate mai multe sechestre, inclusiv asupra bunurilor ce aparţin cu drept de proprietate învinuiţilor.

Pentru comiterea infracţiunii de acest gen, legislaţia prevede amendă sau închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Urmărirea penală pe alte episoade ce vizează acordarea, în diferite perioade, a creditelor neperformante de către Banca de Economii este în desfăşurare.

Fluxul de știri
0