Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum decurge judecata în dosarul Filat: mărturiile procurorilor

© Sputnik / Miroslav RotariAdriana Beţişor Адриана Бецишор
Adriana Beţişor Адриана Бецишор - Sputnik Moldova
Abonare
La şedinţele în fond în dosarul ex-premierului Vladimir Filat judecătorii examinează deocamdată demersurile apărăii.

CHIŞINĂU, 18 feb – Sputnik. Şedinţele în fond în dosarul lui Vladimir Filat, deocamdată, se rezumă la examinarea demersurilor apărării ex-premierului şi mai puţin la examinarea probelor. Procurorul Adriana Beţişor a declarat că avocaţii lui Filat au înaintat la şedinţa de miercuri mai multe demersuri, printre care eliberarea lui Filat din arest preventiv şi cercetarea lui în libertate. 

Игорь Попа 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Misterul avocaţilor lui Filat: de ce Popa nu a fost miercuri la şedinţă

„Este o şedinţă lucrativă. Se înaintează cereri, demersuri, se examinează. Este dreptul apărării. Nu este nimic nou”, a declarat procurorul. 

Beţişor a mai comunicat că toate actele prezentate în instanţă au fost traduse în limba de stat. 

„Toate actele au fost traduse în limba de stat pentru toţi participanţii la proces”, a declarat procurorul. 

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat la judecată în cămaşă albă şi pantaloni la dungă

Majoritatea demersurilor apărării lui Filat se repetă de la o şedinţă la alta. Mai mulţi experţi spun că comportamentul apărării lui Filat seamănă mai mult cu o strategie de a trage de timp pentru a-i asigura clientului său o perioadă mai îndelungată condiţii lejere de detenţie. Odată pronunţată decizia judecăţii, în cazul condamnării lui la detenţie, Filat va fi plasat într-un penitenciar din ţară în care nu va mai avea acele beneficii de care se bucură în prezent. 

Ex-premierul a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat după ce i-a fost retrasă imunitatea parlamentară. Acesta se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Organul de urmărire penală îl anchetează pe Filat în baza articolelor 324 alineat 3, litera b şi 326 alineat 3, litera a. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. 

Următoarea şedinţă de judecată pe cazul Filat va avea loc la Judecătoria Buiucani pe data de 25 februarie, la ora 10.30.

 

 

 

Fluxul de știri
0