Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Economiile de pe ambele maluri ale Nistrului - regres în tandem

Abonare
Experţii consideră că apropierea economică dintre cele două maluri ale Nistrului are legătură cu degradarea situaţiei din ambele zone.

CHIŞINĂU, 21 feb — Sputnik. În ultimul număr al revistei Realitatea Economică Transnistreană se face o analiză comparativă a situaţiei economice de pe cele două maluri ale Nistrului, concluzia autorilor fiind că agravarea acestei situaţii în ultima perioadă a dus la o apropiere mai accentuată a celor două economii.

Indicatorul de convergență, care calculează gradul de apropiere dintre cele două economii, a crescut la 97,8 în trimestrul trei al anului 2015, de la 90,3 în primul trimestru al anului 2014 (100 reprezintă convergență deplină). Principalele cauze care au determinat creșterea acestui indicator țin de dinamica activității investiționale, a comerțului extern și de tendințele inflaționiste de pe ambele maluri ale Nistrului, se menţionează într-un comunicat al Expert-Grup.

Тирасполь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Candu nu a exclus atribuirea unui statut special pentru Transnistria

În cazul comerțului extern, regrese s-au înregistrat pe ambele maluri, deși exportul a scăzut ceva mai mult pe malul drept (15,9% față de 14,7%), iar importul — a scăzut mai mult pe malul stâng (30,4% față de 25%).

În același timp, pe malul drept moneda națională s-a depreciat cu circa 25% pe parcursul anului 2015, în timp ce cursul nominal al „rublei transnistrene" rămâne constant din primul trimestru al anului 2013 și constituie 11,1 ruble pentru un USD. Pe malul drept, deprecierea monedei naționale a alimentat creșterea puternică a presiunilor inflaționiste (nivelul inflației a constituit 9,7%). În același timp, regiunea din stânga Nistrului a cunoscut o deflație de 1,1%.

„Evoluția indicatorului de convergență economică a evidențiat încă o dată că economiile de pe ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu probleme similare. În ambele cazuri modelele de creștere economică nu sunt sustenabile, fiind alimentate preponderent din surse externe care la moment se epuizează (remiterile, dar și asistența financiară — din vest în cazul malului drept și din est în cazul malului stâng)", concluzionează experţii.

La fel, ambele economii sunt foarte mici și, respectiv, dependente de piețele externe (în special, UE și CSI), și astfel se confruntă cu grave probleme de competitivitate De asemenea, în ambele părți s-a acutizat instabilitatea politică pe fondul protestelor și probabilității alegerilor anticipate în dreapta Nistrului și alegeri prezidențiale în stânga Nistrului planificate pentru 2016.

„În ultima instanță, aceste constrângeri au prins ambele maluri într-un cerc vicios de economie politică: regresul economic și social a subminat credibilitatea instituțiilor publice și, respectiv, instabilitatea politică, motiv din care frânează implementarea reformelor care ar scoate regiunile din impasul economic și social", a declarat Adrian Lupușor, unul din autorii publicaţiei.

Fluxul de știri
0