Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine o duce cel mai bine în Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Deşi în 2015 salariul mediu pe economie a crescut în valoare nominală cu aproximativ 10%, în termeni reali creşterea a fost de doar 0,7 la sută. În luna decembrie, indicele câştigului salarial real a scăzut cu 5,5%.

CHIŞINĂU, 20 feb — Sputnik. Câştigul salarial mediu din economia naţională în anul 2015 a constituit 4610,9 lei si s-a mărit faţă de anul 2014 în valoare nominala cu 10,5%, iar in termeni reali (ajustat la indicele preţurilor de consum) — cu 0,7%, informează Biroul Naţional de Statistică.

În luna decembrie 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5227,7 lei, înregistrând o creştere de 7,4% faţă de luna decembrie 2014. În sfera bugetară câştigul salarial mediu a constituit în luna decembrie 4161,7 lei (+4,0% faţă de decembrie 2014). În sectorul economic (real) câştigul salarial a înregistrat 5683,8 lei (+8,6% faţă de decembrie 2014).

"Indicele câştigului salarial real pentru luna decembrie 2015 faţă de luna decembrie 2014 (calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal brut şi indicele preţurilor de consum) a fost de 94,5%, sau în scădere cu 5,5 % faţă de nivelul anului trecut", precizează BNS.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Salariul din Moldova, ca o piele de șagrin

Cele mai mari câştiguri le-au înregistrat în decembrie angajaţii din domeniile informaţii şi comunicaţii, al producerii şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, dar şi cei implicaţi în activităţi financiare şi de asigurare. Câştigul salarial mediu nominal brut al acestora a fost de peste zece mii de lei în ultima lună din 2015.

La polul opus se situează, deja tradiţional, lucrătorii din învăţământ, cei din agricultură, silvicultură şi pescuit, angajaţii din sfera hotelieră şi de alimentaţie publică, precum şi cei care practică activităţi legate de artă, recreere şi agrement. Salariile acestora au constituit puţin peste trei mii de lei.

Fluxul de știri
0