Chişinău, 20 februarie — Sputnik. Republica Moldova ar putea primi din partea Guvernului României un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în peste 20 de localităţi rurale. Acest subiect a fost discutat vineri, 19 februarie, la Bucureşti de către Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor de la Chişinău, Vasile Bâtca, şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de la Bucureşti, Vasile Dâncu.
În cadrul întrevederii cei doi oficiali au discutat despre modul în care pot fi implementate un şir de proiecte pilot pentru îmbunătăţirea nivelului de trai în localităţile rurale din Republica Moldova. Ministrul moldovean Vasile Bâtcă a declarat, după discuţiile purtate cu omologul său român, că s-a discutat despre un sprijin financiar din partea României şi preluarea experienţei române în domeniului construcţiilor.
„Am discutat despre acordul de o sută de milioane de euro, credit nerambursabil, despre ce trebuie să facem pentru implementarea lui mai departe. Republica Moldova are toată susţinerea din partea României. Am discutat la tema euro-codurilor care din păcate în Moldova nu sunt implementate. Mai mult noi vrem ca experienţa colegilor din România să fie preluată de Republica Moldova în special în ceea ce priveşte normele şi standardele în construcţii", a spus Vasile Bâtcă.
La rândul său, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice al României, Vasile Dâncu, şi-a exprimat speranţa că în luna aprilie, atunci când va veni într-o vizită oficială la Chişinău, autorităţile de resort din Moldova vor avea deja pregătite proiectele de dezvoltare a peste 20 de localităţi rurale pentru care România este gata să acorde suport financiar.
Iată ce a declarat ministrul român: „Am discutat şi un proiect prin care vrem să dezvoltăm vreo douăzeci şi ceva de localităţi rurale din Republica Moldova pe care să le sprijinim noi cu un grant din partea Ministerului Dezvoltării Regionale din România. Câteva proiecte legate de dezvoltarea infrastructurii rurale. Îi mulţumesc domnului ministru pentru invitaţia de a vizita Republica Moldova în aprilie. Credem că peste o lună, când vom ajunge în Republica Moldova să fie deja semnate memorandumurile pe care le-am stabilit, să avem deja toate proiectele făcute şi să putem lansa primele proiecte de colaborare în ceea ce priveşte dezvoltarea".
În cadrul acestei întrevederi, la iniţiativa părţii române, cei doi miniştri au discutat şi despre crearea unui Fond de Garantare al Investiţiilor Române în Republica Moldova. Nici unul dintre cei doi miniştri nu a dat detalii la acest subiect.